Tarım Kredi Kooperatifi marketleri, hedefi tutturamadı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık üzerinde durduğu Tarım Kredi Kooperatifi marketleri, hedefi olarak belirlediği 500 şubeyi 2 senedir bulamadı. 2017 senesinden bu yana kooperatifi yalnızca 159 marketi açıldı. 800 bin üye çiftçilerden alınan mahsuller 81 ilde yalnızca 159 markette satılıyor. 

TARIM 06.10.2021, 14:37
Tarım Kredi Kooperatifi marketleri, hedefi tutturamadı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarında sık sık gündeme getirdiği Tarım Kredi Kooperatifi marketleri, 500 şube hedefini tutturamayınca sınıfta kaldı. 2017 senesinde açılan ilk marketin üzerinden 4 sene geçmiş olmasına rağmen ülke genelinde yalnızca 159 marketi bulunan kooperatif ve anlaşmalı olduğu 800 bin üye çiftçi, umduklarını bulamadı. 

Yeterli şube olmayınca üretici derman bulamadı 

Yeterli şubesi olmayan markette hem lojistik desteği hem de mal sirkülasyonu sağlanamadı. Bu da hem üreticinin hem de tüketicinin derdine derman olamadı. Tarladan vatandaşa doğrudan ulaştırılmaya çalışılan gıdalarda fiyat hedefleri de tutturulamadı. Gıda ürünleri fiyatlarının ülke genelinde diğer marketlerde de dengelenmesi için Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin çalışması gerektiğini belirten yetkililerin hedefine ulaşılamazken geçen 4 sene içinde diğer zincir marketler şube sayılarını 10 binlere çıkardı. 



Ankara'da 39 Tarım Kredi Kooperatifi marketi var 

Tarım Krefi Kooperatifi marketleri arasında en fazla şubeye sahip olan il Ankara. 39 şube bulunan ili 35 şube ile İstanbul, 11 şube ile Bursa, 10 şube ile İzmir ve 8 şube ile Kocaeli izliyor. Antalya ve Adana gibi bazı büyük şehirlerde ise kooperatif marketi bulunmuyor.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Şubat 2021 tarihinde yaptığı grup toplantısında bir konuşma gerçekleştirmiş ve kooperatif marketlerin sayılarının artırılmasına karar vermişti. “Diğer zincir marketlerin yüksek fiyatlarla vatandaşı sömürdüğü bu noktada piyasayı bizim dengelememiz gerekiyor.” ifadelerini kullanan Erdoğan, kooperatif marketlerinin sayısının yükseltilmesini bir devlet görevi olarak lanse etmişti.  

Erdoğan, talimatını yineledi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde bir kooperatif markete girerek alışveriş yapmıştı. Burada yaptığı konuşmada da bu marketlerin sayılarının artırılacağını ve vatandaşın saha fazla ürüne ulaşabileceğini söylemişti. Olay sonrasında açıklamada bulunan Tarım kredi Kooperatifleri Sakarya Bölge Müdürü Fırat Sungur ise “Cumhurbaşkanımızdan talimat aldık. 31 Aralık 2021 tarihine kadar kooperatif marketlerinin sayısını 500’e çıkartacağız.” ifadelerini kullandı. 



Özel marketler şube sayısını katladı 

Kooperatif marketlerin yerinde saydığı geçtiğimiz 5 sene boyunca 5 bin 389 şubesi olan A101, 2021 senesinde 10 bin 150 şubeye ulaştı. 5 sene önce 4 bin 973 şubesi olan BİM ise 8 bin 519’uncu şubesini açtı. Bir diğer zincir market olan ŞOK ise 5 sene önce 4 bin olan şube sayısını 7 bin 882’ye yükseltti.  

3 liralık elma 6 liraya satılıyor 

Gıda ürün fiyatlarının dengelenmesi beklentisi ile açılan kooperatif marketlerin faaliyetlerinin hızlandırılması bekleniyor. Öte yandan tarladan vatandaşa getirilen ürünleri fiyatları 2-3 kata kadar artıyor. Örneğin geçen sene 3 liraya satılan elma bu sene 6 liraya satılıyor. Üzüm 8 liradan, liman 7 liradan ve patlıcan da 4 liradan alıcı buluyor. Biberin vatanı Gaziantep’te de durum farklı değil. 1,1 lira karşılığında çiftçiden alınan biberler tüketiciye 4 liradan satılıyor.

Yorumlar (0)