Pamuktan mağdur olan buğday ve mısıra yönelecek

Tarım ve Orman Bakanlığının desteklediği ürün masalarının ilk raporu yayımlandı. Rapora göre, pamuk üreticileri bu yıl beklediğini bulamadığı için yönelimlerini değiştirecek. Üreticiler, önümüzdeki yıl pamuk ekiminde daralmaya gidecek. Pamuk yerine mısır ve buğday ekmeyi tercih edecek. Bu durum, pamuk talebinin karşılanamaması ile sonuçlanabilir öngörüsünü içinde barındırıyor.

TARIM 12.12.2019, 17:03
Pamuktan mağdur olan buğday ve mısıra yönelecek

Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna sunulan “Ürün Masaları”nın ilk raporu yayımlandı. Ürün masalarının temel odağında; stratejik önem sahibi, insan ve hayvan beslenmelerinde kritik yeri olan tarım ürünleri işleniyor. Türkiye; pamuk üretiminde, gerek bulunduğu coğrafyada gerek dünyada önemli bir konuma sahip.

Fiyatlardaki yüksek artış ve ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı pamuğu engelledi

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanlığı’nın hazırladığı Pamuk Bültenindeki 2019 yılına yönelik saptamaları dikkat çekti. Bültende; 2019 yılında gübre, mazot, ilaç ve işçilik fiyatlarındaki yüksek artışlar nedeniyle maliyetlerin üreticiyi zor durumda bırakmasına işaret edildi. Ayrıca ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşından dolayı pamuk talebinde düşüş yaşandığı da kaydedildi.

Ürün masalarının odağında kritik ürünler yer alıyor

Ürün Masaları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin talimatıyla tek elden güvenli bir şekilde referans veri tabanı oluşturulması, Tarım ve Orman Bakanlığı’na tavsiye niteliğinde oluşturulan bilgiler verilmesi adına kuruldu. Ürün masalarının odak noktasında özellikle ülke için stratejik önem sahibi, insan ve hayvan beslenmelerinde kritik yeri olan tarım ürünleri yer alıyor.

Ürün masalarının odağında sadece pamuk değil, pamuk haricinde de hububatlar, ayçiçeği, soya, kanola, aspir gibi yağlı tohumlu bitkiler, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiller, patates-kuru soğan, çay-fındık, kayısı, üzüm, incir, kiraz, zeytin-zeytinyağı gibi dış ticarete konu ürünler ve yem bitkileri yer alıyor.

Geçtiğimiz yılda, pamuk fiyatları tüm dünyada yüzde 16, Türkiye’de ise yüzde 72’lik düşüş gerçekleşti. 2018’in Kasım ayında 9,25 TL olan lif pamuğu, 2019 Kasım’da 9,50 TL olduğu vurgulandı.

Pamuktan mağdur olan buğdaya ve mısıra yönelecek

Ürün masaları, pamuk üreticisinin gördüğü probleme binaen 2020-2021 üretim sezonunda bir tür öngörüde bulunarak şunlar kaydedildi:

"2019-2020 sezonunda girdi maliyetlerinde görülen artışın karşısında, gerçekleşen düşük verim, üretim ve satış fiyatları pamuk üreticilerini zor durumda bırakacağı ve 2020-2021 üretim sezonunda pamuk alanlarında ve üretimde azalma olacağı ve bu pamuk alanlarının buğday ve mısıra kayacağı öngörülmektedir. Son üç yılda ivme kazanan pamuk üretimi ters yönlü bir ivme göstereceği tahmin edilmektedir.”

Yorumlar (0)