Pakdemirli: Hayvan ithalatı sonlandırılacak!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan ithalatının sonlandırılmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

TARIM 06.12.2019, 12:39 06.12.2019, 13:38
Pakdemirli: Hayvan ithalatı sonlandırılacak!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan ithalatının sonlandırılması için son derece kararlı bir tutum sergilediklerini kaydetti. Bakan Pakdemirli, 26 Ekim gününden beri yeni başvuru almadıklarını ve gerekli olmadığı sürece de almayacaklarını ifade etti. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Değerlendirme Toplantısı, Afyonkarahisar'da düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımsızı Akif Özkaldı, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, daire müdürleri ile sektör temsilcileri toplantıya katıldı. 

"Bütçenin yüzde 54 buçuğunu desteklere ayırdık"

Bakan Pakdemirli, 2020 bütçesinin yüzde 54 buçuğunun tarım desteklerine ayrıldığını bildirerek, "Biz de bakanlık olarak üzerimize düşeni yapmak adına 2020 yılı bütçesinin yüzde 54 buçuğunu tarımsal desteklere ayırdık. Böylece 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 36,7 artışla tarımsal desteklemede en yüksek artışı sağlamış olacağız. Ben burada sizlerin nezaretinde hem Hazine ve Maliye Bakanımıza, hem de sayın Cumhurbaşkanımıza çiftçimize vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

"Tarımsal desteği 22 milyar liraya çıkardık"

Hükümetin hiçbir bütçe kaleminde yüzde 36 buçukluk bir artış olmadığını kaydeden Pakdemirli, "16.1 milyar lira olan tarımsal desteklememizi bu yıl 22 milyar liraya çıkarmaya muvaffak olduk. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hazine ve Maliye Bakanımızda bu konuda sizlerin tekrar bir teşekkür etmek istiyorum sağ olsunlar var olsunlar." açıklamasında bulundu. 

"Hibe oranlarını da yüzde 10 oranında artırdık"

Pakdemirli, kayvan ithalatının sonlandırılması hususunda son derece kararlı olduklarını vurgulayarak, "IPARD 6. Başvuru Çağrısı’nın bütçesini de 60 milyon Euro’dan 130 milyon Euro’ya çıkardık. Yine IPARD Hayvancılık Yatırımlarında da hibe oranlarını da yüzde 10 oranında arttırdık. Bununla ilgili de geçenlerde yapmış olduğum açıklamayı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması kasten saptırmak, çarpıtmak isteyenler var." dedi.

"Yeni başvuru almıyoruz"

Besicilerin, üreticilerin ve yetiştiricilerin ekmeği ile oynamasına izin verilmeyeceğine dikkat çeken Pakdemirli, "26 Ekim’den itibaren yeni başvuru almıyoruz. Eski başvurulardan kalan ve gelen hayvanları sanki yeni başvuru alıyormuşcasına sektörü yanlış yönlendirmen isteyen bazıları var. Ben tekrar şunu söylüyorum; 26 Ekim’den itibaren yeni başvuru almıyoruz ve ihtiyaç olmadığı sürece de bunu da böyle devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Hayvan ithalatları yarı yarıya azaldı"

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 2018 yılına oranla 2019 yılında yapılan canlı hayvan ithalatlarının yarı yarıya azaldığını belirterek, "Aynı hassasiyetle 2020’de de bestecimizin, yetiştiricimizin para kazanması maksadıyla bu hassasiyetimizi de sürdüreceğiz. Bir ihtiyaç olmadığı sürece de biz bu işlerin içerisinde olmayacağız." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)