Köylü kadınların yetiştirdiği tohumların kilosu 40 bin TL'ye satılıyor

Bursa Başköylü’de yaşayan kadınların büyük bir kesimi köyde yer alan 16 adet serada çiçek tohumu yetiştiriyor. Kilosunun yurt dışında 5 ila 40 bin lira arasında değiştiği tohumları yetiştiren kadınlar 4 kilo başına 30 bin TL para kazanıyor. 6 milyon liralık tohumlar daha sonra yurt dışına ihraç ediliyor.

TARIM 02.05.2022, 13:04
Köylü kadınların yetiştirdiği tohumların kilosu 40 bin TL'ye satılıyor

Bursa’da Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de yaşayan kadınların büyük bir çoğunluğu çiçek tohumu yetiştiriciliği yapıyor. Köye bir firma tarafından kurulan 16 serada çiçek tohumu elde ediliyor. Hasat edilen tohumların kilosu daha sonra 5 ila 40 bin lira arasına satılıyor. Tohumların kilogram fiyatı cinsine göre değişiyor. Serada hep birlikte çalışan kadılar yetiştirebildikleri kadar saksı yetiştiriyorlar. Yaklaşık olarak 400 saksı yetişten bir kadın bu saksılardan ortalama olarak 4 kilo tohum elde ediyor. Kadınlar bu 4 kilo tohum karşılığında ise 30 bin lira alıyor. Köyde yaşayan kadınların büyük bir kısmı çalışırken kazandıkları para ile aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.

Onlara adeta bebek gibi bakıyoruz

Köylerine kurulan seralarda uzun yıllar çiçek tohumu yetiştiren Başköylü kadınlar şu açıklamalarda bulundu:

Köye yer alan seralarda tohumlar yetiştiriyoruz. Herkes kendi bakabileceği ölçüde yetiştiriyor. 400 saksı çiçekten yaklaşık olarak 4 kilo tohum elde ediliyor. 4 kilo tohum yetiştiren biri de 30 bin TL para kazanıyor. Çiçekler ilk olarak kasım ayında ekiliyor ve mart ayında aşılama işlemlerini yapıyoruz. Eylül ayında da tohumları alıyoruz. Çiçeklerin her gün takibini yaparak onlara adeta bebek gibi bakıyoruz.

Seralarda 16 kilo tohum yetiştiriliyor

Açıklamalarda bulunan Başköy Muhtarı Hasan Acar şu sözlere yer verdi:

Köyde yer alan seralarda menekşe çiçeğini yetiştiriyoruz. Köyümüzde yaşayan kadınların yaklaşık olarak yüzde 90’ı buralarda yer alan 16 serada çalışıyor. Seralardan 16 kilo tohum çıkıyor. Burada yetiştirilen tohumların kilosu yurt dışında 5 ila 40 bin lira arasına satılıyor.

Yorumlar (0)