Konyalıların mağarada ürettiği "Kembos peyniri"

Konya Ilgın’ın Gökçeyurt Mahallesi’nin sakinleri 400 metre derinliği olan Kembos Mağarası’nda mahalle sakinlerinin muhafaza ettiği peynirler ilgi çekiyor.

TARIM 27.11.2019, 10:04
Konyalıların mağarada ürettiği "Kembos peyniri"

Geçimini hayvancılıkla sağlayan Gökçeyurt mahallesi sakinlerinin geleneksel yöntemlerle ürettiği Kembos peyniri mağarada muhafaza edildikten sonra sofraları süslüyor. Mahalleliler mağarayı peynirlerin lezzetlenmesi için ve serin durabilmesi için kullanılıyor.

Mahalle sakinleri Mayıs ayının gelmesiyle peynirleri kuzu ve oğlak derilerine dolduruyor. 6 ay kadar bir süre geçtikten sonra, “Kembos” peyniri kendine has lezzet ve aromasıyla dikkat çekiyor. Kembos peyniri Kasım ayında sofraları süslemeye başlıyor.

Mahallenin muhtarı Mükremin Özdemir, "Mahalle sakinleri peynirleri, hiçbir yapay yem kullanılmadan, sadece merada beslenen hayvanlardan sağılan sütten elde ediyor. Mağarada çok güzel doğal peynirler oluşuyor. Burası adeta 'Konya'nın Karadenizi', dağlık bir arazimiz var. Bu dağlarda her türlü ot yetişiyor. Vatandaş hayvanını yaylalarda otlatıyor. Yaylım hayvanlardan elde ettiği sütlerden, doğal yöntemlerle peynir yapıyorlar, daha sonra elde ettikleri peynirleri tuluklara basıyorlar. Mahalle sakinleri, yerin 400 metre derinliğinde tuluklara bastıkları peynirleri bu aylarda alıyor. Peynirler, doğal olmasının yanında burada beklediği 6 aylık zaman zarfında ayrı bir lezzete kavuşuyor. Kendine has lezzet ve aroması olan Kembos peynirlerini sahipleri almaya başladı." ifadeleriyle Kembos peynirinin sürecini yapılış sürecini anlattı.

Mahallenin çoğunluğunun Kembos peynirini kendi ihtiyaçlarına yönelik ürettiğini, üretilen peynirleri aile içinde tükettiklerini aktaran Özdemir, "Bazı mahalleli de ürettiği peynirleri satıyor. Kilosu 50 liradan farklı illere gönderiyorlar. Peynir tanındıkça bu peynirlere talebin artacağını düşünüyoruz."

Kembos Mağarası’nın turizm için tanıtılmasını isteyen Özdemir, ilgili yetkililerden yardım istedi.

Yorumlar (1)
Ömer Faruk Canseven peynirden 2 yıl önce
Peynirden nerde nasıl temin edebilirim 20 Ekim'de etgliden gececem bana ayarlarsanız sevinirim haber bekliyorum selamlar