Kızının süt içebilmesi için keçi yetiştiren baba marka oldu!

Alerjik etkenler nedeniyle endüstriyel üretim sütü içemeyen kızının süt içebilmesi için kendi keçisini yetiştirmeye başlayan Cengizhan Orpak, çevresindekilerin talebiyle keçi işini büyütüp çiftlik kurdu. Yetiştiricilikte başarılı olan baba, Sütbon adlı kendi markasını oluşturdu.

TARIM 10.01.2020, 14:37 02.01.2021, 17:28
Kızının süt içebilmesi için keçi yetiştiren baba marka oldu!

Kızının endüstriyel sütlerin alerjik etkenlerine intoleransı olan kızı için keçi yetiştiren girişimci baba, çevresindekilerin talebiyle keçi işini büyütüp çiftlik kurdu. Ziraat Mühendisi olan Cengizhan Orpak, büyük marketlere keçi sütü ve peynir tedarik ederek fason üretici konumuna geldi.

Girişimci Cengizhan Orpak, kızı Naz'ın alerjik etkiler nedeniyle piyasada satılan ambalajlı süt ürünlerini tüketemeyeceğini öğrenince duruma çare arayan baba mandıracılık ve keçi yetiştiriciliğini öğrenebilmek için eşiyle birlikte Torbalı’da bir çiftlikle çalışmaya başladı. Ardından İzmir Menderes’e bağlı Çakaltepe Mahallesi’nde 12 dönümlük araziye kendi çiftliğini kurdu.

İlk olarak çiftliğine 200 Saanen cinsi keçi alan Orpak, hayvanları güneş ışığından mahrum bırakmamak için 3 dönüm alana cam sera kurdu. Zamanla çevresindeki arazileri de kiralayan Orpak, 80 dönüm üzerine mera, ağıl ve mandıra bulunan bir kompleks kurdu.

Çiftliğin işlerini eşiyle birlikte yürüten Orpak, doğal yöntemlerle besledikleri hayvanlardan elde ettikleri sütü, mandıralarında süt ürününe çevirip satmaya başladılar.

Yılda 150 ton süt kapasitesi

Keçi sütü ürünlerine yüksek talep olması nedeniyle pazarlama konusunda sorun yaşamadıklarını ifade eden Orpak, kısa sürede 600 keçiden yılda 150 ton süt elde edecek kapasiteye ulaştı.

Kendi markalarını oluşturdular:

İşlerini büyüten aile süt ve süt ürünlerinin markalarını oluşturdular. Sütbon ismini verdikleri marka il ve ülke genelinde büyük rağbet görmeye başladı. Orpak, zincir marketlerle de anlaşarak ürünlerini ülke genelindeki market ve şarküterilere de tedarik etmeye başladı.

Yorumlar (0)