Karadeniz’de fındık hasadı başladı

Ordu’da sahil bölgelerinde 7 Ağustos olarak belirlenen fındık hasat tarihi öncesi bazı üreticiler tarlalara girerek hasada başladı.

TARIM 01.08.2021, 21:08 02.08.2021, 13:49
Karadeniz’de fındık hasadı başladı

Ordu'nun sahil bölgelerinde 7 Ağustos olarak belirlenen fındık toplama tarihi öncesi bazı üreticiler bahçelere girmeye başladı. Karadeniz Bölgesi'nin en önemli geçim kaynağı olan fındık, bazı kesimlerle olgunlaştı. Altınordu ilçesi Kayabaşı ve Saraycık mahallelerinde erken olgunlaşan mahsullerini toplamak için sabahın erken saatlerinde bahçeye giren fındık üreticileri ve tarım işçileri, yeni sezonun ilk hasadını almaya başladı. Geçtiğimiz senelere nazaran rekolte kaybı yaşanan fındıkta bu sene yaklaşık 170 bin ton hasat bekleniyor. Fındık üreticileri, 30 TL'lik fiyatın kendilerini memnun edeceğini ifade ediyor.

“Hükümetten yardım bekliyoruz"

Altınordu ilçesi Saraycık Mahallesi üzerindeki bahçesinde fındık hasadına başlayan Sabri Pala, “Hasada bugün itibarıyla başladık. Geçtiğimiz seneye nazaran yüzde 30'luk bir rekolte kaybı bekliyoruz. 2021 yılı için 30 TL dolaylarında bir fiyat bekliyoruz. Yevmiye ve ilaç fiyatları çok yükseldi. Bu sebeple hükümetten yardım bekliyoruz. Günde 9 saat boyunca fındık topluyoruz. Toplama şartları arazinin eğimine göre değişiyor. 7 Ağustos'ta başlamamız gerekiyordu fakat olgunlaştığı için toplamaya başladık." dedi. 

"Tek geçim kaynağımız fındık"

Hasadın bir hayli zorlu geçtiğini dile getiren Esat Güzelhan adlı üretici, fiyatların 30 TL civarında olmasını beklediklerini söyleyerek, “Bölgenin sahile yakın köylerinde fındıklarımız olgunlaştı. Bu yılki fındık mahsulünde rekolte çok az. Fındığın zahmeti çok fazla. Buradaki insanların başka bir geçim kaynağı yok. 30 TL çiftçiyi kurtarır diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Bir ay boyunca çalışacağız"

Pembe Durak adlı fındık işçisi de yaklaşık bir ay boyunca çalışacaklarını söyleyerek, “Fındık toplamak çok zor ama güzellikleri de var. Hasada bugün başladık, bir ay boyunca çalışacağız. Bizim için yevmiye 180-200 TL aralığında." dedi. 





Yorumlar (0)