'Hokkaido' çiftçilerin yeni gelir kapısı olacak

Bayburt Üniversitesi, 'Japon kabağı' olarak da bilinen ve adını ülkedeki Hokkaido eyaletinden alan kabağın çiftçiler için yeni bir gelir kapısı olması maksadıyla faaliyet başlattı.

TARIM 19.10.2022, 18:45 20.10.2022, 17:44
'Hokkaido' çiftçilerin yeni gelir kapısı olacak

Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan'ın öncülüğünde, üniversitelilerin mesleki uygulama derslerinde öğrendikleri teorik bilgilerini pratiğe aktarmaları ve bilimsel faaliyetlerle Bayburt'ta tarımsal üretim çeşitliliğinin arttırılması maksadıyla merkeze bağlı Gümüşsu köyünde 2015 senesinde tarım araştırma ve uygulama sahası oluşturuldu.

Dekar başına 2,5 ton rekolte bekleniyor

Daha evvel sakız kabağı, kırmızı kuri kabak, kestane kabağı yetiştirilen sahaya bu sene, 'Hakkaido' ekildi. Yaklaşık olarak 5 dekar büyüklüğündeki alanda deneme ekimi gerçekleştikten sonra morfolojik gelişimlerinin bir hayli iyi seviyede olduğu gözlemlenen bitkinin hasadı yapıldı.

Genellikle turuncu renkte olan kabaktan dekar başına 2,5 ton rekolte alınabileceği tahmin ediliyor. Dekor maksatlı da kullanılan bal kabağı çeşidinin üretiminin bölgede yaygınlaştırılarak üreticiler için alternatif bir ürün olması amaçlanıyor.

Bölgedeki çiftçiler, özellikle bahar mevsiminde üniversitede düzenlenen çeşitli toplantı ve konferanslarla müspet netice alınan ürünler hakkında detaylı bir şekilde bilgilendiriliyor.

"Lüks otel ve restoranlarda tüketiliyor"

Erdoğan, basın mensuplarına, üniversite olarak ülkenin ve bölgenin tarımsal üretimine katkı vermek için araştırmalar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Bu çerçevede ürün çeşidini, kaliteyi ve verimi artırmaya yönelik faaliyetleri olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Uygulama sahamızda kabaklarla ilgili de faaliyet yürüttük. Farklı kabak çeşitlerini yetiştirmeyi başardık. Son zamanlardaki trendleri de dikkate aldık. Lüks otel ve restoranlarda sıklıkla tüketilen 'Hokkaido' kabağını da ürün listemize ekledik. Bayburt'ta ilk defa denendi ve yüksek verim elde edildi. Çalışmalarımız sürecek. Kentimizdeki üreticiler için alternatif bir gelir kaynağı olmasını hedefliyoruz. Yaptığımız faaliyetlerle kentimize adapte olabilecek ürünleri tespit ediyor ve çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Ürün çeşitliliğimizi artırmayı ve Bayburt'un ne denli yüksek bir potansiyeli olduğunu göstermeyi hedefliyoruz."

Yorumlar (0)