Fındığı bekleyen büyük tehlike! "Haberler olumlu değil"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, hava sıcaklıklarına işaret ederek fındığı bekleyen büyük tehlikeden bahsetti. Bundan sonraki 2 aylık süreçte yaşanabilecek zirai don hadisesinin fındıkta rekolteyi ciddi oranda düşüreceğini söyleyen Soydan, "Meteoroloji'den gelen veriler maalesef olumlu değil." dedi.

TARIM 05.02.2024, 15:22 06.02.2024, 15:57 Hakan Öksüz
Fındığı bekleyen büyük tehlike! "Haberler olumlu değil"

Hava sıcaklıklarının şubat ayına girilmesine rağmen mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini kaydeden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındığı bekleyen büyük tehlikeye işaret etti.

"Fındıklar püsküllendi, zirai don tehlikesi var"

Kış ortasında bahar havasının yaşanmasından dolayı fındık ağaçlarının püsküllenmeye başladığına işaret eden Soydan, "Ülkemizde en fazla fındık üretilen kent Ordu. Şu an kentte hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde. Bu nedenle fındık püskülleri ortaya çıktı. Bu ay ya da mart ayında yaşanabilecek bir zirai don, fındıkta ciddi rekolte kaybına sebep olabilir." dedi.

"Meteoroloji'den gelen veriler olumlu değil"

Şu anki hava sıcaklıklarının fındık için kötüye işaret olduğuna vurgu yapan Arslan Soydan, "Mart ayında hava soğursa zirai don olayının yaşanması işten bile değil. Uzun süredir kar yağmıyor. Yüksek kesimlere biraz yağdı ancak orta yükseklikteki bölgeler ile deniz kıyısı kar görmedi. Meteoroloji'den gelen verilere göre önümüzdeki günlerde hava daha da ısınacak. Bu haber fındık için olumsuz. Fındık erken tomurcuklanırsa, sonrasında gelen dona karşı savunmasız kalacaktır." ifadelerini kullandı.

"Kar yağması sorun değil"

Mart ayının sonuna değin zirai don riskinin bulunduğunu belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Soydan, "Geçmişte yaşadığımız şeyler bunlar. 2004 ile 2014'te yaşanan zirai don olaylarını hatırlayalım. Bundan sonraki 2 aylık süreç kritik öneme sahip. Kar yağması tehlike oluşturmuyor. Tehlikeli olan şey, fındıkların tomurcuklanmasından sonra görülecek zirai don. Bunun rekoltede ciddi azalmaya yol açacağını söyleyebiliriz." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)