Adeta bir uzaylı: Rus kozmonot rekorun sahibi oldu!

İlk defa 2008 yılında uzay görevinde çıkan Rus kozmonot Oleg Kononenko, yeni bir rekorun sahibi oldu. Alper Gezeravcı'nın da gittiği Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevler yürüten 59 yaşındaki kozmonot, rekora dair açıklamada bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.02.2024, 15:50 Hakan Öksüz
Adeta bir uzaylı: Rus kozmonot rekorun sahibi oldu!

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), eylül ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yollanan kozmonot Oleg Kononenko'nun kırdığı rekoru duyurdu. Soyuz MS-24 uzay aracı ile birlikte yörüngedeki ISS'ye gönderilen 59 yaşındaki Oleg Kononenko'nun bir ilke imza attığı bildirildi.

Yörüngede kaldığı süre toplamda 878 gün 12 saati buldu

Toplamda 878 gün 12 saat boyunca yörüngedeki istasyonda kalan Rus kozmonot, "uzayda en uzun süre kalan kişi" rekorunu kırdı. 5 Haziran itibarıyla uzaydaki bininci günün kutlayacak olan Oleg Kononenko, bir başka Rus kozmonot olan Gennady Padalka'nın rekorunu kırmış oldu. Kozmonot Padalka, yörüngede 878 gün 11 saat 29 dakika 48 saniye kalmıştı.

"Uzayda olmamın sebebi rekor kırmak değil"

Gezegenden 423 km uzaklıkta yörüngede seyreden ISS'deki deneyimli astronot, "Uzayda olmamın sebebi rekor kırmak değil. En sevdiğim şeyi yapıyorum. Bütün başarılarımla gurur duyuyorum. Uzayda kalma süresinin halen daha bir kozmonotta olması bir başka gurur verici şey. Buradaki ortamın yol açacağı kötü fiziksel etkilere karşı düzenli antrenman yapıyorum." dedi.

Yorumlar (0)