Uzay nasıl kokuyor? NASA parfümünü yaptı

Hiç merak ettiniz mi "Uzay nasıl kokuyor" diye? Eğer merak ettiyseniz uzaya gitmeden de sadece 15 dolara yani yaklaşık 102 TL karşılığında nasıl koktuğunu öğrenebilirsiniz. Nasıl mı? NASA, uzayın kokusunu merak edenler için Uluslararası Uzay İstasyonu'nun eski sakinlerinden aldığı bilgi doğrultusunda özel bir koku tasarladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.06.2020, 01:58 30.06.2020, 17:33 Hanife
Uzay nasıl kokuyor? NASA parfümünü yaptı

Uzayın kokusunu merak edenler, NASA tarafından tasarlanan yeni bir parfüm ile merakını giderebilir. 

Uzay kokusunu çok daha erişilebilir olmasını amaçlayan Eau de Space bu yeni kitler fonlama projesini Kickstarter'da başlattı.

Amaç astronotların eğitilmesi içindi

2008’de NASA ile bir sözleşme yapan Steve Pearce adlı kimyager, ‘uzay kokusunu’ yaklaşık 4 yılda geliştirdi. Koku tasarım projesinde öncelikli hedef;  astronotların uzaya gitmeden önce eğitilmesine yardımcı olmak, astronotların uzayda karşılaşabileceği olası sürprizlere karşı hazırlamaktı.

Barut, bozulmuş biftek, ahududu ya da rom...

Uzay parfümünün ürün yöneticisi olan Matt Richmond kokuyu tanımlarken çok zorlandığını itiraf ederek, bilgi danıştığı astronotların uzayın kokusunu bozulmuş biftek, rom karışımı, barut ve ahududu olarak tanımladıklarını söyledi.

Ayrıca uzay parfümü Omega Ingredients adlı şirket tarafından üretilerek ticari satışa sunulacak.

NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nun eski sakinlerinden astronot Peggy Whitson, 2002’de CNN verdiği röportajda uzayın kokusunu; ateşledikten hemen sonra ortaya çıkan silah kokusu gibi veya yanan ve tüten bir cismin acı kokusu olarak tanımlamıştı.

Sırada Ay'ın kokusu var

Şu anda Kickstarter’daki kampanya sayfasından 15 dolarlık (yaklaşık 102 lira)bir bedel ödeyerek “Eau de Space” için ön sipariş verilebiliyor. Sayfada yer lan bilgiye göre, uzay kokusunun Ekim ayı itibariyle hazır olacak ve dünyanın her yerine kargoyla ulaştırılabilecek.

Ayrıca Kickstarter’daki kampanyada toplanan paranın fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) öğrencilerinin eğitimine harcanacağı belirtildi.

Richmond yaptığı acıkama da son olarak, “Eau de Space” için heyecanlı bir bekleyiş sürerken, Ay’ın kokusunu da Dünya’ya getirmek için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Yorumlar (0)