Bilecik’te ayçiçekleri çayır tırtılı tehdidi altında!

Bilecik'te ayçiçeği ekili tarım arazilerinde çayır tırtılı nüfusunun artış gösterdiği ve ayçiçeği bulunan bölgelerde tahribat meydana getirdiği belirlendi. Bu durum üzerine eyleme geçen Orman ve Tarım İl Müdürlüğü çiftçileri ilaçlama yapması yönünde uyardı.

TARIM 19.07.2022, 13:34 19.07.2022, 17:52
Bilecik’te ayçiçekleri çayır tırtılı tehdidi altında!

Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sağlanan bilgilere göre, şehrin büyük bir kesiminde ayçiçeği ekili arazilerde çayır tırtılı varlığının yükselişe geçtiği ve ayçiçeği tarlalarına büyük tahribatlar verdiği tespit edildi. Tırtıl varlığının artışına yönelik ilaçla müdahale edilebileceğine vurgu yapılırken, ilaçlı mücadele hususunda ilçe ve İl müdürlükleri tarafından köylerde gereken bilgilendirmelerin sağlandığı dile getirildi.

“Zarar verdikleri alan büyük, ilaçlama hızlıca yapılmalı”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilecik Orman ve Tarım İl Müdürü Necmettin Yoldaş, “Ayçiçeğinin ekili olduğu bölgelerde çalışanlarımız denetimlerine devam ediyor. Çiftçilerimizin de kendi ayçiçeği arazilerinde denetimleri yapmaları gerekiyor. Bu zararlı tırtıl cinsi ile karşı karşıya gelmeli halinde hiç vakit harcamadan ilaçla müdahalede bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra, böcek polifak zararlı kategorisine girmektedir. Bu yüzden çiftçilerimiz ayçiçek arazilerine sınır olan bulunan yonca, mısır, şeker pancarı gibi mahsulleri de denetlemelidir. Ekinlere zarar veren tırtılın 1 gün içinde tahrip ettiği alanın çok büyük olması nedeniyle ilaçlamaların ivedilikle gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

İlaçlama yapanlar bu konuya dikkat etmeli

Bunun yanı sıra zararlı ile mücadele edecek kişilere uyarı yapan İl Müdür Yoldaş, “Ayçiçeği şu anda çiçek döneminde. Bu yüzden ilaçlama yapacağınız alanda bulunan arıcılara haber verilmesi ve ilaçlamalarını arıların etrafta aktif şekilde gezmediği saatlerde yapılması gerekmektedir” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)