Antalya’da “Pikan Cevizi” hasadı başladı

Türkiye’ye ilk olarak 1953 yılında Amerika kıtasından getirilen pikan cevizinin hasat dönemi başladı. Türkiye üretimi yaklaşık 2 bin tona ulaşan ürünün kilogram fiyatı 25 ile 40 TL arasında değişiyor.

TARIM 30.11.2019, 16:03
Antalya’da “Pikan Cevizi” hasadı başladı

Normal cevizin eliptik küre görüntüsüne nazaran silindirik görüntüye ve ince kabuğa sahip pikan cevizinin hasat dönemi Antalya’da başladı. Kilogram fiyatı 25 ile 40 TL arasında değişen pikan cevizinin Türkiye’deki üretimi yaklaşık 2 tona ulaştı.

Antalya narenciye üretimiyle ön plana çıkan bereketli bir coğrafyaya sahip güzide bir il. Bereketli toprağı sadece narenciyeyi değil, bunun yanı sıra birçok tropikal meyve türünün de yetiştirilmesine imkân sağlıyor.

Pikan cevizinin adaptasyon çalışmaları ilk 1953 yılında başladı

Anavatanı Güney Amerika kıtası olan çoğunlukla Kuzey Meksika bölgesinde ve Mississippi Nehri etrafında yetişen bir tür olan pikan cevizi ile ilgili Türkiye’deki ilk çalışmalar, 1953 yılında Batı Akdeniz Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) tarafından yapıldı.

Pikan cevizinin ilk hasadı BATEM’in bahçesinde yapıldı. 1953 ile 1969 yılları arasında Amerika’dan getirilen pikan cevizi tohumları, 1969 yılı sonrası İsrail’den getirilen pikan cevizine ait 25 tür fidanla çeşitlendirildi.

Pikan cevizinin kilosu yıl 40 TL’den satılıyor

Antalya’da BATEM’in şehir merkezindeki “merkez bahçesine” ve Kadriye beldesindeki yaklaşık 600 dönümlük alanın 50 dönümüne pikan cevizi fidanları dikildi. Son yıllarda bilinirliği daha da artan pikan cevizinin, geçtiğimiz yıllardaki kilogram fiyatı 150 TL’ye ulaşıyordu. BATEM’in geçtiğimiz yıl 33 Liradan sattığı ürün bu yıl 40 TL civarında alıcısını buluyor.

Avokadonun yetiştiği yerde pikan cevizi de yetişiyor

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, 25 pikan cevizi türü arasında “mahan”, “choctaw”, “witchita” ve “western” türlerinde üstün verim ve kalite sağlayacak adaptasyon aşamalarının sağlandığını, bu türlerin BATEM adına tescillendiğini ifade etti. BATEM’in 20-30 senedir bu çeşitlerin fidan üretimini yaptığını ve Türkiye’de de enstitünün vasıtasıyla yaygınlaştığını kaydeden Ünlü, “Narenciye, avokadonun yetiştiği yerlerde bu cevizler de yetişiyor. Son yıllarda farklı ürünler yetiştirmek isteyen üretici de özellikle avokado ve pikan cevizi üretimine yöneldi" ifadelerini kullandı.

Bir dönüme 14 pikan cevizi ağacı düşüyor

Bir dönüm araziye 13-14 pikan cevizi fidanı dikilebiliyor. Fidanlar, hayat suyu verildiği tarihten 3 yıl sonra meyve vermeye başlıyor.

BATEM 1 yaşındaki fidanları 43 TL’ye satıyor

Bir pikan cevizi ağacı 6 yaşından sonra 20 ila 25 kilogram arası, 8 yaşından itibaren 50 kilogram meyve elde edilebiliyor. BATEM, 1 yaşındaki pikan cevizi fidanının tane satışını 43 TL’den yapıyor.

Yorumlar (1)
Dursun Ali Erdoğan 4 yıl önce
Nereden satın alabilirim halat1952@gmail.com