2024'te fındığı bekleyen büyük tehlike!

Kışın ortasında bahar havası yaşayan Ordu'daki fındık dalları püsküllendi. Fındık püsküllerinin sıcak havalara aldanıp erken uyandığını kaydeden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "zirai don" tehlikesine işaret etti. Soydan, "Böyle giderse fındıkta ciddi rekolte kaybı yaşanacak." dedi.

TARIM 02.01.2024, 13:34 02.01.2024, 17:55 Hakan Öksüz
2024'te fındığı bekleyen büyük tehlike!

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, fındık üreticisini kara kara düşündürüyor. 2023'ün aralık ayında fındık üretiminin zirvesindeki Ordu'da bahar sıcakları etkili oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, hava sıcaklığının bu yıl fındık üretimi üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini kaydetti.

"Hava sıcaklığı böyle kalmaya devam ederse..."

Kışın ortasında bahar havası yaşanmasının, fındık üretimi için olumsuz olduğunun altını çizen Soydan, "Fındık püskülleri şimdiden ortaya çıktı. Hava sıcaklığı böyle yüksek kalmaya devam ederse, önümüzdeki aylarda görülecek zirai donlar nedeniyle fındıklar zarar görecek. Bu durum, ciddi bir rekolte kaybı riskini de beraberinde getiriyor." şeklinde konuştu.

"Fındık ağacı en az 350 saat soğuklama dönemini yaşamalı"

Sürecin tehlikeli olduğuna vurgu yapan Arslan Soydan, "Bu günlerde kar yağması gerekiyor. Fındık ağacı en az 350 saat, en çok da bin saat soğuklama dönemini yaşamalı. Şayet kar yağarsa fındık püskülleri ve dalları soğuklardan da diğer zararlılardan da korunacaktır. Kar örtüsünün soğuklardan koruma işlevi var. Kar yağışına ihtiyaç duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Zirai don, ciddi rekolte kaybına neden olabilir"

Fındık püsküllerinin sıcak havalara aldandığını ve bu yıl erken uyandığını söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Şubat ve mart aylarında yaşanabilecek zirai donlar, ciddi rekolte kaybı anlamına gelebilir. Karadeniz'de bu kış mevsiminde faydalı olabilecek ölçüde kar yağmadı. Yüksek kesimlerde biraz yağdı ama hava halen daha çok sıcak." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)