117 bin karpuz fidesi toprakla buluştu

Edirne'de üreticilere "Karpuz Üretiminin Artırılması Projesi" kapsamında yüzde 75 hibeli olarak dağıtılan 117 bin karpuz fidesi toprakla buluştu.

TARIM 23.05.2023, 11:45 24.05.2023, 09:04 Şeyda Gül
117 bin karpuz fidesi toprakla buluştu

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan "Karpuz Üretiminin Artırılması Projesi" hayata geçirildi. Proje kapsamında Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavakayazma köyündeki üreticilere yüzde 75 hibeli 117 bin karpuz fidesi dağıtıldı.

Kavakayazma, Kurtbey, Sığırcalı, Balabankoru ve Balaban köylerinden gelen üreticiler, törenle dağıtılan fideleri alarak kamyonet ve traktörlerle tarlalarına götürdü. Törenin ardından çiftçiler, karpuz fidelerini toprakla buluşturdu.

285 dekarda karpuz üretimi yapılacak

Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada 50 üreticinin projeden faydalandığını söyledi. Karpuz fidelerinin toplam 285 dekara ekileceğini belirten Bayazıt, buradaki amacın kentin karpuz ihtiyacını karşılamak ve yerinde üretim yapmak olduğunu vurguladı. “Hızlı bir şekilde kaliteli ürettiğimiz taze karpuzlarımızı tüketiciye sunmayı hedefliyoruz” diyen Bayazıt, üretim fazlası ve arz fazlası olduğu zaman bölgedeki diğer illerdeki pazarlara sunulabileceğini vurguladı.

Bu yıl üretim arttı

Devletin katkısıyla bu yıl üretimi artırdıklarını belirten Kavakayazma Köyü Muhtarı Aytekin Ayazma, köydeki toprağın karpuz üretimi için uygun olduğunu aktardı. Üreticilerin yetiştirdikleri karpuzu kendileri perakende sattığı için avantajlı olabildiğini söyleyen Ayazma, fazla üretim yapanların tarladan tüccara da satabildiğini ifade etti.

Üreticiler memnun

Önceden karpuz fidelerini pahalıya aldıklarını dile getiren üretici Yasemin Engin, şimdi devlet desteğiyle üretimi artıracaklarını ifade etti.

Çilem Kuzgun da proje sayesinde ailece ilk kez karpuz üretimi yapacaklarını belirterek, bereketli bir sezon diledi.

Yorumlar (0)