"Maçın olayı: Altay’a faul gerekçesiyle iptal edilen gol"

Süper Lig'in 12. hafta maçında Fenerbahçe deplasmanda BTC Türk Yeni Malatyaspor ile 0-0 berabere kaldı. Bu zorlu karşılaşmayı spor yazarları yorumladı.

SPOR 25.11.2019, 09:41 12.01.2020, 16:24
"Maçın olayı: Altay’a faul gerekçesiyle iptal edilen gol"

Süper Lig'in 12. hafta maçında Fenerbahçe deplasmanda BTC Türk Yeni Malatyaspor ile 0-0 berabere kaldı. Nefes kesen maç ile ilgili başlıca kaleme alınan yazıların başlıcaları şu şekilde:

Deplasmanda kaybolmak-Ercan Taner

Maç öncesi Fenerbahçe'nin on birine baktım, aklımda hemen şu sorular belirdi. 1) Dört defansif oyuncu ile başlıyordu Ersun Yanal, neden? 2) Amaç dirençli bir takımdı, fakat üretim ne olacak? 3) Deniz ve Rodrigues banko on bir oyuncuları, antrenman performansları kötü müydü? 4) Alper Potuk, 25 Ağustos 2018'den sonra ilk kez on birde oynadı, hem de forvet!

Son 10 maçının tamamında rakiplerine gol atan Yeni Malatyaspor karşısında defansa ağırlık vermeyi düşünen Yanal'ın takımı buna rağmen pozisyonlar verdi. Yeni Malatyaspor'un fizik kondisyonu mükemmeldi. Kalitesi vasat ama ortaya iki takım açısından iyi bir mücadele çıktı.

VAR ile geldi penaltı. Emre'nin vuruşunu Farnolle'ün kurtarması, Fenerbahçe'nin stres katsayısını arttırdı. Ben, futbolda kafa kafaya mücadeleyi çok severim ama yaratıcı ve üretici oyun düşüncesini daha çok severim!

Hakem Mete Kalkavan'ı ilk yarıda formsuz buldum. Mesela gergin oyunu FIFA kokartı takan bir hakemin sakinleştirmesi lazım ama onun verdiği veya vermediği kararlar maçta tansiyonun yükselmesine neden oldu zaman zaman.

Bu maç şu gerçeği ortaya çıkardı. Zirve mücadelesi yapmanız rakip için hiç önemli değil, artık karşınızdaki takımlar da maça ortak olmak istiyor. Bu yüzden ekstra işler yapmanız lazım. Bunu yapamayınca puan kaybediyorsunuz. Fenerbahçe'nin son dakikalardaki baskısı takım iyi olduğundan değil, Malatyaspor'un puan telaşı yüzünden oluştu ama yetmedi.

1 puanı kabul ettiler-Mehmet Demirkol

Fenerbahçe Luis Gustavo, Emre ve Ozan ile bir orta saha vasatı oluşturdu. Bunun altına kolay kolay inmiyor. Hatta Hasan Ali ve Serdar’ın dönüşü sonrası bir savunma standardı da var artk. Ancak Muriç, Kruse var iken dahi bir hücum standardı oluşturmak mümkün olmadı sanki.

Misal Trabzonspor maçında o seviyede bir oyun üstünlüğü sağlamışken bu skora yansımadı. Dün bu kadar hücum eksiğiyle girilen onca pozisyona kaçan bir de penaltı eklendi. Fenerbahçe savunma ve hücumunda ilerleme sağlıyor ama hücum hattı kulübün istediği seviyede değil. Moses, Rodrigues titrek ayaklar. Kararlı belirleyici değil.

Alper için de farklı şeyler söylemek mümkün değil. Ersun Yanal’in ilk yarıdaki sinir harbi sonrası 2. yarıya oldukça yumuşak çıkan ve özellikle 70’den sonra oyun yapısı yavaş yavaş bozulan Malatya’ya karşı Jailson ve Tolgay’ı oyuna sürüşünü iyi anlamak lazım. Bu değişiklikler 1 puanı kabul etmek demek.

Maçın olayı: Altay’a faul gerekçesiyle iptal edilen gol, İngiltere’de gol. Avrupa’nın diğer ülkelerinde ortada. Devam kararı doğru olurdu. Eliyle topa dokunma ayrıcalığı tanınmış, herkesten daha yükseğe çıkabilen bir oyununun bu kadar korunması, dokunulduğu anda faul çalınması saçmalık.

Bir yanlış bir doğru-Deniz Çoban

Dün akşam oynanan maçta Mete Kalkavan’ın kararları tartışmaya açıktı. Verdiği/vermediği fauller ve gösterdiği/göstermediği kartlarla standardı yakalayamadığı düşünüyorum. Bana göre verdiği kararlar ile maçın gidişatını önemli ölçüde etkiledi.

Malatyaspor’un golünün faul gerekçesiyle iptaline katılmıyorum. “Ceza sahasında kalecinin dokunulmazlığı vardır!” ifadesi tam bir “Şehir efsanesi”dir! Kaleci ellerini kullandığı için ekstra avantajı olan bir oyuncudur ve Oyun Kuralları’na göre ayrıca kendisine verilmiş bir ayrıcalık yoktur.

Pozisyonda Altay topu elinden kaçırmıştı ve kendisine Malatyasporlu oyuncular tarafından yapılmış faulü gerektirecek bir temas olmamıştı. Dolayısıyla gol kararının verilmesi gerekirdi.

Fenerbahçe lehine verilen penaltıda ise bence hakemler doğru karar verdiler. Malatyaspor kalecisi pozisyonda dikkatsiz davranıyor ve topla oynama girişimi olmadan, rakibine faul yapıyor. Maçın sonlarına doğru Rodrigues’in penaltı beklediği pozisyonda hakemin devam kararının doğru olduğu fikrindeyim. Malatyalı savunma oyuncusunun bu pozisyonda rakibine penaltıyı gerektirecek net bir müdahalesini göremedim.

Yorumlar (0)