"Kötü bir senaryoyla karşılaştık"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Seçildiğimizden sonra böyle bir senaryo çiz deseydiniz çizemezdik. Tahmin ettiğimizden daha kötü bir senaryoyla karşılaştık." dedi.

SPOR 31.10.2019, 21:09 01.11.2019, 01:32
"Kötü bir senaryoyla karşılaştık"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Beinsports'ta Güntekin Onay'ın sorularına yanıt verdi.

İşte Ali Koç'un açıklamaları...

"Talihsiz bir yıl geçirdik. Zor bir sene olarak geçti. Seçildiğimizden sonra böyle bir senaryo çiz deseydiniz çizemezdik. Tahmin ettiğimizden daha kötü bir senaryoyla karşılaştık. Kriz yönetmekten reform süreci yavaşladı. Yaptığımız güzel işler de var. Sermaye artırımı, sıcak para, sponsorluklarla 120-130 milyon euro kadar bir girdimiz oldu. Sıkıntımız, yarattığımız gelirleri kullanamıyoruz. %80-90'ı finans kurumlarına gidiyor. 674 milyon liralık bir faiz yükümüz var. Fenerbahçe'nin bütün operasyonu çevirebilmesi için her sezon 1,2 milyar TL'ye ihtiyacı var. Fenerbahçe'nin yarattığı nakit, 800 milyon ile 1 milyar TL arasında değişiyor. Bankaların yeniden yapılandırması, bir borç yapılandırmasından çok, borç tasfiyesi. İmza attıktan sonra yönetimlerin manevra alanı daralıyor. Bu modelin Fenerbahçe için işlemeyeceği aşikar. Biz de birinci günden temellüke gireceğimiz bir şeyi imzalamak istemiyoruz."

"Farklı yollara sapmış olabiliriz ama..."

"Gideceğimiz adres kesinlikle değişmedi. Farklı yollara sapmış olabiliriz ama çıktığımız ana hedef kesinlikle değişmedi. Mali konuları aylardır, geldiğimizden beri anlatıyoruz. Zaman zaman camiamızın içinde ve sosyal medyada arkadaşlar gösteriyorlar. Bu konulardan bıktık diyorlar ama camia olarak içinde olduğumuz mali sıkıntıların tam olarak farkında değiller."

"Bizim ve diğer kulüplerin mali sıkıntıları geride bırakmamız bir dönemlik iş değil. Bizim ilk yıldaki amacımız nefes almak, yük almamak, orta vadede gemiyi yüzdürmek, orta-uzun vadede de gemiyi limana getirmek, başarılı ve sürdürülebilir mali yapı. Ben seçildiğimizde Türk futbolunun ciddi mali sıkıntılar içinde olduğunu söylediğimde sadece milletvekilimiz Saffet Sancaklı konuşuyordu. Bizim devraldığımız mali yük diğer kulüplerimizden kat kat fazla. 120-130 milyon euro kadar bir girdimiz oldu. Gelirlerimiz yüzde 80-90'ı borçlara gidiyor."

"Futbol sektörünün belli bankalara ciddi borçları var"

"Fenerbahçe olarak yeniden yapılandırmaya imza atmadık değil, atamadık. Atmaya ihtiyacımız var. Devletimize ve bankalara, bu sorunu giderme adımı attıkları ve kulüplerin kendi imkanlarıyla dönemeyeceğini gördükleri ve yapılandırmaya girdikleri için teşekkür ediyorum. Futbol sektörü şu an belli bankalara ciddi borçları olan bir sektör. Ne yazık ki bu konu siyasi malzeme haline getirildi. Yok çiftçinin parasını topçuya veriyorsunuz vs vs, ben buna hiç katılmıyorum. Bu konu kamuoyu ve siyasi partilere doğru şekilde anlatılmadı."

"Futbol kitleleri peşinden sürükleyen bir sektör"

"Futbol bir sektördür, diğerlerinden farkı yoktur. Nasıl diğer sektörleri ayakta tutmak için yapılandırma yapılıyorsa futbola yapılan da öyledir. Futbol kitleleri peşinden sürükleyen bir sektör olduğu için bu önemlidir. Mevcut düzende herkese aynı şartlar uygulanıyor. Büyük kulüplerimizden 1 tanesinin sorununu çözüyor mevcut şartlar. 5, 20, 60 yaşında insanlara aynı elbiseyi dikmek gibi. 2 yıl faiz ödemesi, 2 yıldan sonra ana para ödemesi yapılıyor. Bizim ihtiyacımızı karşılamıyor. Parayı alalım da yolda kervanı düzeriz demiyoruz. Bankacıların gözüne baktığımızda samimi olmamak demek bu. Bu borç yapılandırmasından çok borç tasfiyesi. Buna imza atınca yöneticilerin ve kulüplerin manevraları azaltıyor. Vade, bu borçların ödenmesini sağlamıyor."

"UEFA'ya verdiğimiz sürede de uzatma istedik"

"Bizim istediğimiz 10 yıllık, mümkünse ilk 2-3 yıl faiz ve ana para ödemesiz bir model. Bankalara teşekkür ediyorum, sonuçta onların suçu değil bu, bizlerin, kulüp yönetenlerin suçu. Bu modelin Fenerbahçe özelinde işlemeyeceği aşikar. Bize yapılan yardımın ve desteğin farkındayız, buna itiraz etmiyoruz ama kulübümüzün de işine yarayacak bir modele gitmek istiyoruz. 1. günden temettüye düşeceğimizi biliyoruz, bile bile lades durumu. Şu an teşekkür edip Fenerbahçe'ye uyan bir modeli sağlamalıyız. UEFA'ya verdiğimiz sürede de uzatma istedik. Bu bir sektördür nihayetinde, bunun siyasi malzemeye dönüşmemesi lazım."

"Abramovich de olsa..."

"Diyelim ki Abramovich, Fenerbahçe'ye başkan oldu, imzayı attı, daha çok imkanları var ve borcu kapattı. Yine de karşısında FFP gelecek. Bu sene Eljif Elmas'ı sattık, transfer için kullandık. Toplamda aşağı yukarı 41 milyon euro'luk bonservis satışı yaptık."

"Fener Ol kampanyasına tekrar başlayacağız"

"Taraftarımızdan rica ediyorum, destek olmaya devam etsinler. Fener Ol'la 150 milyon liralık bir imkan sağladık, 200 milyon liraydı hedef. Ama o para geldiği gibi gitti açıklarımız dolayısıyla. Camiamıza teşekkür etmek istiyorum. 'Fener Ol' kampanyasına tekrar başlayacağız. Şu ana kadar 150 milyon lira kadar bir imkan sağladık. Hedefimiz 200 milyon liraydı. İhtiyacımız olana baktığımız zaman bu çok da fazla değil. "Çorbada tuzum olsun" mantığını hayata geçirmek her kulübe nasip olmaz."

"Elimizde büyük gayrimenkuller var"

"Cumhurbaşkanımız bir Fenerbahçe sevdalısı. Kendisi bizi kırmadı, geldi, şereflendirdi. Kendisine teşekkür etmek istiyorum. Fenerbahçe kayrılıyor meselesine gelince, Fenerbahçe en son kayrılan takımdır.Kenan Evren Lisesi arazisi için biz 17 yıldır uğraşıyoruz. Bu arazi için toplam 4384 öğrenci kapasiteli 3 okul yaptık. Ayrıca 700 kişilik bir spor salonu yaptık. Dolayısıyla biz hakkımızı aldık. Büyük bir mega proje gerekiyor. Elimizde büyük gayrimenkuller var. Kenan Evren Lisesi konusunda adım atıldı en son. Cumhurbaşkanımız Fenerbahçe'yi ziyaret etti. Herkes küçükken bir takım tutup gelecekte ne olacağını bilemiyor."

"Fenerbahçe sıfır devlet desteğiyle bu stadı yaptı"

"Biz başka kulüpler gibi malımız olmayan bir şeyin karşılığında bir şeyler almak istemedik. Spor salonu yaptık, derslik yaptık, dolayısıyla biz hakkımızı aldık. İnsanlar yıllar geçtikçe unutuyor, Fenerbahçe burayı alabilmek için çok büyük fedakarlıklar yaptı. Fenerbahçe sıfır devlet desteğiyle, kendi imkanlarıyla, başka stadlarda oynamadan bu stadı yaptı. Öncü olmuşuzdur. Her Fenerbahçeli gurur duymalıdır."

"Gidecek daha çok yolumuz var. 6 seneye ihtiyacımız var dedik. Mali açıdan genele baktığımızda batak durumdayız. Avrupa'nın en yaşlı liglerinden biriyiz, en az altyapıya yatırım yapan ülkeyiz yaş avantajı olmasına rağmen."

"Tek bir kulüp örnek al deseniz Benfica'yı alırım"

"En az gençlere süre veren ligiz, en yavaş liglerden biriyiz. Neresinden bakarsanız bakın gerideyiz. Saydığım unsurlar çerçevesinde tek bir kulüp örnek al deseniz Benfica'yı alırım. Yapı olarak Fenerbahçe'ye çok benziyor. Çok kısa süre önce borca batak durumdaydı ama bugüne geldiğimiz zaman sürekli işleyen ve sportif başarı sağlayan, inanılmaz bir akademisi olan, sattığı oyunculardan borçlarını ödemiş bir kulüp."

"Fenerbahçe'nin gerçek sahibi 10 binlerce kongre üyesi ve milyonlarca taraftarıdır. Fenerbahçe kimsenin mülkü olmamalıdır. Dernek yapısını doğru yürütürseniz model doğru işliyor, Barcelona ve Benfica'ya bakın. En büyük sorun süreler, bizde 2 seneydi sonra 3'e çıktı."

"Aziz Yıldırım'a ulaşamadım"

"Devir teslimden sonra Aziz Yıldırım'a 2 kez ulaşmaya çalıştım. 2 seferinde de ulaşamadım, asistanı bana mazeretleri olduğunu söyledi. Seçimden sonra bir iletişimimiz olmadı. Son divan kuruluna gelsin çok istedim, hayattaki tüm eski başkanlarımız bir arada olsun istedim. Cumhurbaşkanımızın 25 yıllık üyeliğinin 20 yılında o başkandı. İkisinde de asistanı mazeret bildirip katılamayacağını söyledi."

Yorumlar (0)