Kışın yapabileceğiniz birbirinden eğlenceli sporlar

Son iki yılda pandeminin etkisi ile spordan iyice uzaklaşır olduk. Özellikle kışın da gelmesiyle insanlar olumsuz hava şartlarından ötürü birçok sporu yapmaya ara vermek zorunda kaldı. Ancak kış şartlarında da yapabileceğiniz birbirinden eğlenceli ve zorlu sporlar var. Kışın yapabileceğiniz sporları sizler için derledik.

SPOR 20.01.2022, 23:14 22.01.2022, 13:11
Kışın yapabileceğiniz birbirinden eğlenceli sporlar

Spor hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Fit kalmak ve sağlıklı yaşamanın yanı sıra hobi olarak ve adrenalin yaşamak için de yapılabiliyor. Ancak özellikle pandemi şartları gereği son iki yıl içince insanlar hayatlarının çoğunu evlerinde geçirmek zorunda kaldığı için spora verilen önem azalmış gibi görünüyor. Kış aylarının da gelmesiyle birlikte pek çok spor için hava koşulları elverişsiz bir hale gelmiş durumda. Ancak yine de kışın yapılabilecek birbirinden eğlenceli ve zorlu spor bulunuyor. Özellikle adrenalin tutkunlarının ilgisini çeken bu sporları eğitimini aldıktan sonra herkes yapabilir. İşte kışın evden biraz uzaklaşıp doğaya açılarak yapabileceğiniz birbirinden keyifli kış sporları.

Kayak

Kış sporları denilince akla ilk gelen sporlardan biri kayak. Kayak esas olarak karlı ya da buzlu bir zemin üzerinde kayarak gitmek için tasarlanmış bir araç anlamına geliyor. Bu aracı kullanılarak yapılan spora da yine kayak ismi verilmiş. Pek çok türü olan kayak sporu ilk olarak 20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmaya başladı. O zamandan bugüne birçok kayak malzemesinin de gelişmesiyle birlikte kayak sporu en çok tercih edilen kış sporlarından biri haline geldi. İnsanların bu sporu tercih etmelerindeki en büyük nedenlerden biri de kayarken etrafı ve doğayı gözlemlemeyebilme şansı. Zira bu sayede kişiler sadece spor yapmış olmuyor bir nevi kısa bir yolculuğa da çıkmış gibi hissedebiliyorlar.

Kayak sporunda temel olarak 2 prensip vardır. Bunlar Alp disiplini ve Kuzey disiplinidir. Adını bulunduğu coğrafi konumdan alan Alp disiplini ile yapılan kayak sporunda esneklik çok önemlidir zira kayakların kendisi de esnek bir yapıdan oluşmaktadır. Kalınlığı 6 santimetre kadar olabilen bu kayaklar ile tümsek ve çukurların bulunduğu bölgelerden sorun yaşamadan geçilebilir. Kuzey disiplinindeki kayaklar ise daha ince ve uzun bir yapıya sahiptir. Bu iki disiplinin yanı sıra serbest kayma da mevcut. Nitekim kayak sporuna yeni başlayanların en çok tercih ettiği stil de bu. Siz de ülkemizde ya da yurtdışında yer alan kayak merkezlerine giderek vücudunuzun tamamını çalıştıracak bu sporu deneyebilirsiniz.

Snowboard

Snowboard sporunda kayak sporuna kıyasla iki ayak tek bir tahta üzerinde yer aldığı için kış sporlarına yeni başlayanların zorlanacağı bir spor olabilir. Spor bu haliyle daha çok kar üzerinde sörf yapmaya da benzetiliyor zira sörf sporunda da yine tek bir tahta mevcut. İki ayağın özgür olmaması sebebiyle snowboard daha çok kayağın ileri seviyesi olarak nitelendiriliyor. Daha önce kayak sporu yaptıysanız bu sporu yapabilme olasılığınız daha yüksek. Ayrıca bu sporu öğrenme aşamasında sürekli olarak düşmeyi de göze almalısınız zira dengeyi sağlamak kayaktaki gibi kolay değil.

Kayak sporunun uzun tarihine karşın snowboard sporu spor camiasında yeni yer edinmeye başlıyor. Bu durumun yaşanmasındaki en büyük neden ise teknikler konusunda henüz fikir birliğine varılamamış olması. Denge sağlamanın zor olduğu sporu genel olarak gençler tercih ediyor. Genç yaştaki insanların dengeyi sağlama ve esneklik konusunda daha avantajlı oldukları söylenebilir. Kayak sporuna göre artısı ise malzemelerin daha ucuz olması.

Snowkite

Son yıllarda revaçta olan bir diğer kış spor dalı ise snowkite. Özellikle genç sporcuların ilgisini çeken bu sporda bele bir halat bağlanıyor. Bu halatın diğer ucu ise bir uçurmaya bağlanıyor. Rüzgarın da etkisiyle hareket eden uçurtma beraberinde sporcuyu da hareket ettiriyor. Bu sporun yapılabilmesi için yeterli alanın ve rüzgarın olması gerekiyor. Adrenali tutkunları için birebir olan snowkite sporunu ülkemizde Uludağ, Erciyes ve Sarıkamış gibi yerlerde yapabilirsiniz. Sporu yapmadan önce kayak ya da board ekipmanının yanı sıra uçurtma ve trapez gibi aksesuarların da bulundurulması gerekiyor. Ayrıca snowkite yaparken tercih edilecek sıkı ve hava alan kıyafetler rüzgar direncini ortadan kaldırarak sporcuların avantaj yakalamasını sağlıyor.

Snowkite sporunda snowboard ya da kayak sporundaki gibi bir değil iki ekipmanı kontrol etmeniz gerekiyor. Üzerinde bulunduğunuz tahtanın yanı sıra uçurtmaya da hakim olmalısınız. Bu nedenle bu sporu yapacak sporcuların öncesinde eğitim almaları öneriliyor.

Kızak

Ekstrem sporlardan uzak kalıp yine de adrenalin yaşamak isteyen sporcuların en çok tercih ettiği sporlardan biri de kızak. Bu sporu yapmak kayak ve snowboarda göre çok daha kolay. Her yaşan insanın kolaylıkla yapabileceği bu sporda dikkat edilmesi gereken en önemli durum ise yön kontrolü. Nitekim kızaklar diğer kış sporları ekipmanlarına göre daha ağır ve geniş oldukları için yönlendirilmeleri biraz daha zor. Ancak uygun geniş bir alanın bulunması halinde tek ya da iki kişiyle birlikte güvenli bir şekilde yapılabilecek bir kış sporu.

Kar Raftingi

Rafting ve su sporu meraklılarının en çok tercih ettiği sporlardan biri de kar raftingi. Akarsuların yer aldığı ve karla kaplanmış bir geniş bayırın yer aldığı araziler bu sporu yapmak için en ideal konumlar olarak görülüyor. Dört ya da sekiz kişi ile birlikte bir takım sporu olarak yapılan kar raftinginde normal raftingte olduğu gibi temel hedef kürekleri kullanarak bota hız kazandırmak. Botun kontrolünü sağlamanın en temel görev olduğu bu sporda dalgalar yerine arazideki tümsek ve çukurlarla mücadele ediliyor. Kar raftingi ülkemizde Erzurum, Trabzon, Düzce gibi yerlerde özel alanlara sahip mekanlarda gerçekleştirilebiliyor. Eğer siz de bu bölgelere gidip toplu halde bir spor etkinliği yapmak isterseniz kar raftingine bir şans verebilirsiniz.

Körling

Takım halinde oynanan bir diğer spor ise Körling. Ülkemizde pek yaygın bir spor olmasa da dünya üzerinde pek çok ülkede kış sporcularının tercih ettiği sporlar arasında yer alıyor. Olimpik bir spor olan Körling buz bir pistin üzerinde oynanıyor. Sporcuların ana amacı granit malzemeden yapılmış bir taşı adı “ev” olan halkaların içine sokabilmek. Hassasiyetin ve stratejinin önemli olduğu Körling bu yönüyle diğer kış sporlarından ayrılıyor. Zira diğer kış sporları daha çok adrenalin ve hız üzerine kurulu. Takım halinde oynan sporda atıcı olan oyuncu belirli bir uzaklıktan granit taşı daireye sokmaya çalışırken pist üzerinde hareket eden takım arkadaşları da taşa değmeden pist üzerinde gerekli işlemleri yaparak taşın yönünü değiştirmeye çalışır. Kapalı salonlarda oynanan körlinge bu kış arkadaşlarınızla deneyimleyebilirsiniz.

Buz Pateni

Herkesi daha çok aşina olduğu buz sporunu aslında yaz kış buz spor salonlarında yapabilirsiniz. Ancak kışın gelmesiyle bazı kış sporu tesislerinde açık alanda da kayma fırsatı yakalayabilirsiniz. Olimpiyatlarda ve çeşitli gösterilerde de yer alan buz patenini profesyonel yapabilmek için disiplinli ve yoğun bir çalışma temposundan geçmeniz gerekebilir. Ancak amacınız sadece eğlenmek ve biraz spor yapmaksa alacağınız bir buz pateni ve gerekli güvenlik ekipmanları ile kolaylıkla deneyebilirsiniz. Zira bisiklete binmek gibi kendi çabanızla da belli bir noktaya kadar gelebilirsiniz.

Skeleton

Pek bilinmeyen Skeleton sporu temel olarak kızağa benziyor. Ancak bu sporda kullanılan kızağın boyutu çok daha küçük. Sporcular ayrıca rüzgar direnci ile karşılaşmamak için kızağa yatay bir şekilde uzanıyorlar. Hızın bir anda yükseldiği Skeleton’da sporcuların ayrıca olabilecek kafa yaralanmalarını önlemek adına kask takmaları gerekiyor. Özel olarak tasarlanan pistlerde yapılan bu sporda sporcuların olabildiğince atletik ve kondisyon sahibi olmaları gerekiyor. Son dönemde olimpiyat oyunlarında da sık sık görülen Skeleton sporunu yapmadan önce mutlaka bir eğitmenden eğitim almanız gerekiyor.

Buz Hokeyi

Takım halinde oynanabilen sporlardan biri de buz hokeyi. Buz patenin bir çeşidi olarak da kabul edilen buz hokeyinde sahada iki takım yer alır. Suni buz üzerinde de yapılabilen buz hokeyinde sporcuların özel kıyafetler giymesi gerekir. Zira ikili mücadeleler oldukça sert olabildiği için gerekli önlemler alınmadığı takdirde yaralanmalar ve sakatlıklar yaşanabilir. Oyundaki ana amaç buz pisti üzerindeki diski hokey sopaları ile kontrol edip rakip kaleye atmaktır. Oynandığı yere göre 15 ya da 20 dakikalık devrelerden oluşan buz hokeyi üç devreden oluşuyor. Oldukça zorlu ve strateji gerektiren buz hokeyini kontrollü pist ve kıyafetler ile deneyebilirsiniz.

Bobsled

İsviçre’den çıkan bu spora kış olimpiyatlarında rastlayabilirsiniz. Skeleton’a da benzetilen oyunda birkaç kişiden oluşan takım oyuncuları dar ve uzun bir aracın içine binerler. Sporcuların ana amacı ağırlıklarını kullanıp dengeyi sağlayarak aracın dar parkurdan hızlı bir şekilde geçip bitiş çizgisine ulaşmasını sağlamaktır. İki veya dört kişilik gruplar halinde yapılabilen bobsled özellikle hız tutkunlarının tercih etmek isteyebileceği kış sporları arasında yer alıyor.

Skibob

Kar bisikleti olarak da bilinen skibobda bisiklete benzer bir araç vardır. Ancak bu bisiklet normal bir bisikletin aksine birkaç amorsitörden oluşur ve tekerleklerinin yerine bir kızağa sahiptir. Amorsitörler bisikletin üstünde yer alan sporcunun manevra yaparken yaşadığı zıplama hareketini sönümlerken kızaklar ise kar üstünde hareket etmesini sağlar. Sporcu bisikletin yanı sıra kendisi de iki adet küçük kayak takımı takar. Dengenin önemli olduğu skibobda sporcuların eğimli bir bölgeden aşağıya inerken belirli bölgelerden geçmeleri hedeflenir. Eğer sizde bu kış kayak merkezine gitme şansı yakalarsanız bu eğlenceli sporu deneyebilirsiniz.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)