Yaylaları ve kanyonuyla Kasrik Boğazı, 6 bin yıllık tarihiyle doğaseverleri bekliyor!

Şırnak’a 35 kilometrelik bir yol uzaklığında bulunan ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen Kasrik Boğazı, keşfedilmeyi bekliyor! Bölgenin terörle değil, doğal güzellikleri ve tarihi varlığıyla adını duyurması için yola çıkıldı

SEYAHAT 17.01.2021, 13:13 17.01.2021, 17:05
Yaylaları ve kanyonuyla Kasrik Boğazı, 6 bin yıllık tarihiyle doğaseverleri bekliyor!

Şırnak il merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta yer alan ve geçmişte adı sık sık terör olayına karışan Kasrik Boğazı’nda yenilenme başladı! 4 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle ve Resmi Gazete'de yayımlanarak 'kesin korunacak hassas alan' olarak ilan edilen boğaz, 6 bin yıllık tarihiyle ‘Krallar Geçidi’ adıyla da biliniyor.

Gabar ve Cudi dağlarının ayrıldığı bölgede bulunan Kasrik Boğazının bulunduğu bölge, adını sık sık terör yuvası olarak duyurmuştu. Korunacak alan olarak tescil edilen bölge artık terörden temizlendi ve huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte, doğa güzellikleri öne çıkacak şekilde bir yola evrildi. Kasrik Boğazı, Dicle Nehri'ni selamlayan boğazı, kanyonu, tarihi kaya işlemeleri, mağaraları, kelaynakların doğal barınma alanları ve tarihi köprüsüyle adeta doğal bir turizm cenneti olarak dikkat çekiyor.

Kasrik Boğazı’nın turizme kazandırılması amaçlanıyor

Tarihte Asur, Pers, Roma imparatorlukları açısından önemli bir yer olan Kasrik, bünyesinde fazlaca sayıda tarihi kalıntı da bulunduruyor. Tarihi su bentleri, heykeller ve kent kalıntılarının yer aldığı bölge, kültürel değerler ve spor faaliyetleriyle de anılması planlanan bir şehir haline getirilecek.  Doğasıyla adeta kartpostallık görüntüler oluşturan Kasrik Boğazı, ziyaretçiler için turizme de açılıyor.

Kasrik, ayrıca 2'si kritik olmak üzere 18 ayrı bitki türünü barındırıyor. Ayrıca 5 tanesi koruma altına alınması gerekli olan 141 tane hayvan çeşidini de bünyesinde barındırıyor. Büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Kasrik, ziyaretçilerine bir huzur ortamı da sağlıyor. Doğal güzelliğiyle ve tarihi doğal platosuyla Kasrik, turistlerin ziyaret etmesini bekliyor.

Yorumlar (0)