Urartu dönemine ait Harput Kalesi’nde açık hava tapınağı bulundu!

Elazığ’a yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Harput Kalesi’nde tarihi bir alan bulundu. Urartu dönemine ait 2 bin 800 yıllık açık hava tapınak bulunan kalede, araştırmalar başladı. Kalede görevli olan kazı başkanı İsmail Aytaç ise, açık hava tapınağının turizme açılması için çalışmalar yapılacağını belirtti. 

SEYAHAT 18.04.2021, 10:48 20.04.2021, 17:51
Urartu dönemine ait Harput Kalesi’nde açık hava tapınağı bulundu!

Elazığ il merkezine 7 kilometrelik bir mesafede yer alan tarihi Harput Kalesi’nde, kazı çalışmaları devam ediyor. Tarihi kalede, yaklaşık 2 bin 800 yıllık olduğu düşünülen bir 'açık hava tapınak alanı' bulundu. Kalenin güneybatı kısmında bulunan büyülü Açık hava tapınak alanı, doğal kayaların oyulmasıyla yapılmış bir alan olarak dikkat çekiyor. Ayrıca düz ve oval bir alana sahip olan bölgenin, Urartular döneminde dini törenler için kullanıldığı tespit edildi. Bu törenler arasında kurban kesimi de bulunuyor.



Urartu’ların, kalede oldukça fazla izleri mevcut

Kalede kazı başkanı olarak görev yapan Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç ise, bölgenin çok yakın bir zamanda turistik ziyarete açılmasının beklendiğini belirtti. Ekibiyle titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Aytaç, birçok medeniyetin Harput Kalesi’nde yerleştiğini ve özellikle başkentleri Van olduğu tespit edilen Urartulara ait birçok nesnenin bulunduğuna işaret etti. Kalede antik çağlardan bu yana birçok dönemin iz taşıdığını belirten Aytaç, arkeolojik çalışmalarla birlikte birçok medeniyetin izinin gün yüzüne çıktığını sözlerine ekledi. 



Turizme açılması hedefleniyor

Buldukları bölgenin yaklaşık 2 bin 800 yıllık bir tarihe sahip olduğuna dikkat çeken İsmail Aytaç, Urartuların kalede üç farklı kutsal alan yaptıklarını ve alana batıdan 30 basamakla kuzey yöne doğru gidildiğini belirtti. Bölgede bir taht bölümü olduğuna işaret eden Aytaç, oturma alanlarının da olduğunu ekledi. Oturma alanında en yüksekte din görevlilerin oturduğunu belirten Aytaç, hemen altlarındaki düz oval alanda ise kurban kesiminin gerçekleştiğini ve alt basamaklarda da halkın oturduğuna işaret etti.



Urartuların kaleye o dönemlerde çok değer verdiklerine işaret eden Aytaç, savaş tanrısı Haldi için de ayinler yapıldığını düşündüklerini belirtti. UNESCO’nun yedek lisesinde Harput Kalesi Açık hava Tapınak Alanı' nın da bulunduğuna işaret eden Aytaç, bölgenin gezilebilir ve turizme açılabilir bir hal alması için çaba sarf edildiğinin de altını çizdi.

Yorumlar (0)