Safranbolu: Osmanlı mimarisiyle ünlü en güzel şehir

Safranbolu, son derece zengin tarihi ve kültürel mirasını oldukça iyi korumuş ve ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor.

SEYAHAT 22.11.2019, 13:45
Safranbolu: Osmanlı mimarisiyle ünlü en güzel şehir

Kenti dünya çapında bir üne kavuşturan ve UNESCO'nun dünya mirası Listesi'ne yazan Safranbolu'nun geleneksel evleri, 18-19. yüzyıla kadar uzanıyor ve yerli halkın geleneksel yaşam tarzını canlı tutmayı başarmaları, ziyaretçileri zaman içinde bir yolculuğa çıkarıyor. 

Safranbolu'nun 2000'den fazla geleneksel Türk-Osmanlı konutunu barındıran sokaklarında yürürken, Osmanlı konut mimarisinin şıklığını keşfetme ve misafirperver yerlilerinin geleneksel yaşam tarzına aşina olma fırsatını yakalayacaksınız.

Yıl boyunca canlı ve verimli bir kent

Eski yerleşim dokusunun tamamını korumayı başaran Safranbolu, iki ana alanda gruplanmış tarihi evlere ev sahipliği yapmaktadır: İlki, kış aylarında en çok kullanılan “Şehir” olarak bilinen bölüm ve diğeri de "Çarşı" bölümüdür. Yerliler kış aylarını şehirde geçirirler ve  sıcak yaz günlerinin gelmesiyle birlikte bağdaki yazlık evlerine giderler, ancak pazardaki hayat, üretim ve ticaret, yıl boyunca canlı kalır.

Ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkartıyor

Kendine özgü mimarisi ve konumlarıyla Safranbolu'nun evleri, konuklara eski Türk yaşam tarzları hakkında fikir veriyor. Safranbolu evleri çoğunlukla iki nedenden dolayı vadinin yanına inşa edilmiştir: birincisi verimli tarım arazilerinin işgalini önlemek, ikincisi ise Türk halkı arasındaki komşuluk ilişkilerinin iyi lütfu ve nezaketiyle ilişkilidir. Evler, yamaçlarda yapıldığı için birbirlerinin görüşlerini ve güneş ışığına maruz kalmasını engellemezler. 

Müze olarak tasarlanan bazı evlerin tavanlarında göz alıcı ahşap sanat eserleri vardır, bazıları ise havayı soğutmak ve yangını önlemek için kapalı bir havuza sahiptir.

Safranın en kalitelisi burada yetiştirilir

Kasabanın adı "safran" dan geliyor ve Safranbolu dünyanın en kaliteli safranının üretildiği yerdir. Safran yetiştiriciliği ve bakımı oldukça zordur ve ilaç, gıda ve kozmetik endüstrisinde kullanılan dünyanın en pahalı baharatı olma unvanını taşıyor.

Safranbolu lokumunu denemeyi unutmayın!

Safranbolu, Türk mutfağı kültüründe öncü bir lezzet olarak kabul edilen bir tatlı olan lezzetli Türk lokumu ile de ünlüdür. Sebebi ise Safranbolu’nun lokumunun daha hafif olması ve Safranbolu’dan çıkan maden bakımından zengin doğal suyun bu tatlı yapımında kullanılmasıdır; yani Safranbolu ziyaretiniz sırasında lokumun tadına bakmalı ve hediye olarak almalısınız.

Nasıl gidilir?
Safranbolu'ya İstanbul ve Ankara'dan karayolu ile kolayca erişilebilir. Her iki ilden de Safranbolu'ya düzenli otobüs seferleri var. Safranbolu, İstanbul'dan yaklaşık 5 saat, Ankara'dan 2,5 saattir.

Yorumlar (0)