'Hayalet köy'e ziyaretçi akını

Muğla'ya bağlı Fethiye ilçesinde 100 sene evvel terk edildiği için 'hayalet köy' olarak da adlandırılan ve kesin olarak korunacak olan hassas bölgeler arasında yer alan Kayaköy, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

SEYAHAT 21.01.2023, 20:48 23.01.2023, 09:23
'Hayalet köy'e ziyaretçi akını

Geçtiğimiz sene ağırladığı 110.604 misafirle kentte en fazla misafir ağırlayan ören yeri unvanına sahip olan Kayaköy'de yaklaşık olarak 400 mesken, iki kilise ve şapeller yer alıyor. 100 sene evvel terk edilen 'hayalet köy'deki tarihi yapılar, ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Ziyaretçilerin ilgisiyle birlikte bölge halkının ekonomisinin iyileşmesini de sağlayan Kayaköy, yaz mevsiminin yanı sıra kış aylarında da bölgede etkisini gösteren sisle apayrı bir güzelliğe bürünüyor.



"Gizlemli dokusuyla görülmesi gereken bir yer"

Fethiye Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, basın mensuplarına, Fethiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerinin yabancı ve yerli turistlerin yoğun olarak ilgisini çektiğini dile getirdi. 

Fethiye'de havada, denizde ve karada farklı turizm etkinliklerinin gerçekleştirilebildiğini ifade eden Karaman, ilçenin Göcek, Ölüdeniz gibi önemli turizm noktalarına sahip olduğunu kaydetti.

İlçede kış mevsiminde de havaların çok güzel olduğunun ve tatil yapmaya olanak verdiğinin altını çizen Karaman, "Ölüdeniz'e yakın bir noktada yer alan Kayaköy, barındırdığı eserlerle çok önemli bir ören yeri. Burada geçtiğimiz sene 110 bini aşkın ziyaretçi ağırlandı. Kayaköy kış mevsiminde de mistik, gizlemli dokusuyla görülmesi gereken bir yer." diye konuştu. 

Fethiye Kaymakamı, bölgenin tarihi manada çok zengin olduğunu, pek çok noktanın kesin korunacak hassas bölge olarak ilan edildiğini söyledi.

Kayaköy ile Fethiye'deki diğer ören yerlerini tanıtmayı ve korumayı sürdüreceklerini kaydeden Karaman, yurttaşları kültürel mirasları görmeleri için Fethiye'ye davet etti.



5 bin senelik geçmişi var


Bir tepenin yamacında kurulmuş, Rumların döneminden kalan Kayaköy'ün geçmişi, milattan evvel 3000'lere değin uzanıyor. Kurtuluş Savaşı'nın ardından 1923 senesindeki mübadele sözleşmesiyle terk edilen ve Türklerin ikamet etmeye başladığı köy, 1957 senesindeki depremden etkilenmişti. Bölgedeki konutların hasar görmesinin akabinde köydeki yerleşik hayat da son bulmuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında Kayaköy Ören Yeri olarak ülke turizmine kazandırılan köy, yabancı ve yerli ziyaretçilerin yoğun olarak ilgisini çekiyor.

Yorumlar (0)