Ayvalık: Sahili, sokakları ve mutfağıyla beraber her mevsim ayrı güzel

Sağlık veren zeytinlerin bolca yetiştiği Ayvalık, eski geleneklerini ve canlı kültürel atmosferini sizlerle paylaşmaya hazır.

SEYAHAT 20.11.2019, 17:05 20.11.2019, 17:18
Ayvalık: Sahili, sokakları ve mutfağıyla beraber her mevsim ayrı güzel

Ayvalık, Türkiye'nin Ege Bölgesi'ndeki Balıkesir ilinin bir ilçesidir ve ülkenin hızla gelişen ama hala büyük ölçüde el değmemiş turizm merkezlerindendir. Etkileyici coğrafyası, bölgenin çam ormanları ve zeytin bahçeleri ile tamamlanmaktadır. Midilli Adası körfezin hemen karşısındadır ve 24 küçük adadan oluşan Ayvalık Takımadaları kasabayı çevreliyor. İlçenin batısında deniz, kuzey sınırında Gömeç İlçesi, güneyde İzmir ili Dikili İlçesi ve doğuda İzmir ili Bergama İlçesi yer almaktadır.

Ayvalık'ın otantik sokakları

Ayvalık, olağanüstü doğal güzelliklerin ortasında yer alan tarihi bir şehrin eşsiz atmosferine sahiptir. 18. ve 19. yüzyılın  izleri hala sokaklarda görülebilir. İlçenin balıkçılık kültürü ve diğer denizcilik faaliyetleri, zeytin ekimi ve zeytinyağı presleme ile birlikte sadece ekonomiyi değil, bölgenin yaşamını derinden şekillendirdi. Ayvalık'taki şehir hayatı, Akdeniz kültürünün sonsuz hissini taşıyor. Sokaklar, insanların denize olan ilişkisi ve mimarisi İtalya, İspanya ve Yunanistan'ın ortak ruhunu taşıyor. Evlerin kapıları ve pencereleri geniş ve yüksektir ayrıca iç ve dış mekanlar denizle olan ilişkilerine göre düzenlenmiştir.

Sokaklar, kıyı şeridine dik olarak döşenir ve kıyı şeridine paralel uzanan sokakların oluşturduğu ızgara, bölgenin antik kentleriyle sürekliliği yansıtır. Sarımsaklı Yarımadası'ndan çıkarılan ve yerel olarak sarımsak taşı olarak adlandırılan yerel volkanik ruff taşı, ön cephenin süslemelerinde kullanılır ve Ayvalık evlerinin karakteristik özelliği olarak kabul edilmektedir.

Ayvalık evlerinin zemin katlarında büyük bir giriş holü bulunmaktadır. Bodrumlar, devasa zeytinyağı kavanozlarının belirgin bir konuma sahip olduğu dükkanlar veya depolama alanları olarak kullanılır. Kuru mevsimde su ihtiyacını karşılamak için zemin katların altına büyük sarnıçlar inşa edildi. Ayvalık evlerinin bir diğer karakteristik özelliği, zemin katın kirişlerini taşıyan bir sedir ağacının gövdesinden yapılmış büyük bir kiriştir. Evin bütün yükünü taşırken, sedir de nemi düzenlemeye yardımcı olur. Evlerin tavanları, boyandıkları dönemin özelliklerini yansıtan resimlerle süslenmiştir.

Şeytan Sofrası

Ayvalık'ın en iyi noktalarından biridir. Çamlık Ormancılık Kampı üzerinde tünemiş tepe, eski bir lav konisidir ve bu tepe düz olduğu için bölgenin geleneksel, alçak, yuvarlak yemek masalarına benzemektedir. Bazıları, şimdi bir demir kafesle kaplı olan kaya üzerindeki bir izin, şeytanın ayak izi olduğuna inanıyor. Ayvalık takımadalarının panoramik manzarasına sahip Şeytan Sofrası, çam ormanlarıyla kaplı koylara bakmaktadır. 

Ayvalık'ın güzel doğası, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, bitki gözlemi, jeep safari ve foto-safari gibi etkinliklere de zemin hazırlıyor. Tam donanımlı turistik geziler ve keyifli alternatif aktiviteler düzenleyen birçok seyahat acentesi bulunmaktadır.

Her şeyden uzaklaşıp tatil yapmak için birebir

Ayvalık plajları ziyaretçilere deniz, güneş ve kum tatilinin tadını çıkarmanın çeşitli yollarını sunuyor. En dikkat çekici plaj, vücuda yapışmayan kumlarla ünlü Sarımsaklı Plajıdır. Bambu plaj barları ve taze meyve suları ve yerel yemekler sunan kıyı restoranları, ziyaretçilerin denizden ve güneşten güzel bir mola vermelerini sağlar.

24 adalar, 60 dalış noktaları, yıl boyunca dalış seçenekleri ve su altı güzellikleri, zengin Ayvalık’ı bir dalış cenneti yapmaktadır. Ayvalık Sahili boyunca 34 dalış noktasında görülebilen "kırmızı mercan" büyüleyici; dalgıçlar, bol mercan resifleri, berrak deniz suyu ve farklı alt özelliklere sahip çok sayıda dalış noktası için Ayvalık'ı tercih ediyor.

Ayvalık mutfağının eşsiz lezzetleri

Ayvalık mutfağı Ege mutfağının en iyileri içinde yer alır ve mutfağın en değerli maddesi zeytinyağıdır. Taze deniz ürünleri, yerel olarak yetiştirilen otlar kullanılarak hazırlanan yemekler ve zeytinyağıyla hazırlanan sebze yemekleri en seçici insanları bile tatmin eder. Kızarmış çaça (papalina), Ayvalık mutfağının bir vazgeçilmezidir. Kahvaltıda servis edilen peynirler de yerel spesiyalitelerdir. Mihaliç (tuzlu ve gözenekli, güçlü bir lezzet ve sert kabuklu bir peynir), sepet ve lor peynirleri arasındadır.

Ayvalık'ın spesiyalitelerinden biri, hemen hemen her kafe ve çayevinde servis edilen Ayvalık tostudur. Yerel sebze ve meyveler genellikle yemeklere eşlik eder ve birçok farklı stilde pişirilir.

Yorumlar (0)