Akıllı orman şehri yolda!

Dünyada bir ilk olacak olan akıllı orman şehri, Meksika’da kurulacak. Cancun’da kurulması planlanan şehir, bu alandaki mimari projeleri ile tanınan Stefano Boeri Architetti stüdyosu tarafından tasarlandı.

SEYAHAT 17.01.2020, 17:38
Akıllı orman şehri yolda!

Kurulacak akıllı orman şehrinde 130 bin kişi ve 7,5 milyonu aşkın bitki uyum içinde yaşayacak. Yeşil alanların miktarı ve bina ayak izi arasındaki dengenin titizlikle hesaplanması sonucu şehir kendi kendine havadan 116 bin ton karbondioksit toplayacak ve senelik olarak 5 bin 800 tonunu deppolayabilecek. Gıda ve enerji konusunda tamamen kendine yetebilecek şehrin yarı otonom ve elektrikli bir mobilite sistemi de olacak. Akıllı orman şehri, dev bir alışveriş merkezi yapılması planlanan bir alana kurulacak. Şehrin kurulmasındaki hedef bu kadar geniş bir alanı doğaya yeniden kazandırabilmek.

Milyonlarca bitki olacak

Tasarlanan projede botanikçi ve peyzaj mimarı Laura Gatti'nin seçtiği 400 farklı türden milyonlarca bitki ekilecek. Şehrin toplam alanının 400 hektara yakın kısmı yeşil alan olarak tasarlandı. Bu bitkilerin 260 bini ağaç, kalanları ise çalı ve diğer yeşil bitkilerden oluşacak. Şehirde kişi başına 2-3 ağaç düştüğü bilgisi de paylaşıldı.

Planlanan yeşil alanlar halka açık parklar, özel bahçeler, yeşil çatılar ve yeşil cepheler olarak tasarlandı. Mobility In Chain (MIC) şirketi akıllı şehir için özel olarak kademeli bir ulaşım sistemi sundu. Bu sisteme göre kente gelen ziyaretçiler araçlarını şehrin dış bölgelerinde kalan parklarda bırakacak. Oradan şehrin içine geçebilmek için elektrikli ve yarı otonom araçlar kullanılacak.

Afetler için önlem alınmış

Enerji ve gıda üretimi konusu ise, şehrin etrafına yerleştirilecek bir güneş paneli / tarım alanı projesiyle çözüme kavuşacak. Bu projedeki en önemli unsur ise "su". 

Toplanan sular şehrin girişinde yer alan arındırma kulesi ve havza tesisinde saklanacak. Burada filtrelenen su, gezilebilir kanallar sistemi ile tüm yerleşim yerlerine ve bu alanları çevreleyen tarlalara dağıtılacak. Bu sistemin avantajlarından biri de, sel benzeri doğal felaket senaryoları ile özel düşünülmüş bir dizi su bahçesi içeriyor olması. 

Şehrin inşasına ne zaman başlanacağı ile ilgili olarak ise henüz resmî bir bilgi paylaşılmadı.

Yorumlar (0)