Uzmanlar uyardı! Dördüncü dalga kapıda…

Uzmanlar yeterli önlemler alınmadığı ve tedbirler sürdürülmediği takdirde; Kovid-19 4'üncü dalgasının Ekim ve Kasım aylarında yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Antikor oluşsa bile toplumun yüzde 70'i bağışıklık kazanana dek koruyucu tedbirlerin büyük bir titizlikle sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.

SAĞLIK 29.09.2021, 11:58
Uzmanlar uyardı! Dördüncü dalga kapıda…

Burtom Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Sağlık Konseyi Başkanı Uzm. Dr. Erol Kılıç, Kovid-19 salgınında aşının önemi ve korunma yolları ile ilgili bilgi verdi.

“4. dalga kaçınılmaz olacak”

Kovid-19 salgınına ilişkin korunma önlemlerinin ekonomik ve sosyal sebeplerle gevşetildiğini fakat Türkiye'de ve dünyadaki salgının henüz bitmediğini aktaran Kılıç, "Virüste ortaya çıkan yeni mutasyonlar, Hint mutasyonu olan delta ve Hint plus mutasyonu ile ortaya çıkan diğer mutasyonlar ülkemizde de görülmektedir. Yeterli tedbirler alınmadığı takdirde Kovid-19’un 4. dalgasının ekim ve kasım aylarında yaşanması kaçınılmazdır" sözlerini kullandı.

Aşı çalışmalarının Türkiye'nin 81 kentinde hızla devam ettiğini aktaran Erol Kılıç, salgın zincirinin kırılması için toplumun yüzde 67'den fazlasının aşılanmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Kılıç, koruyucu tedbirlerin gevşetilmeden toplumun bütünü tarafından katı bir biçimde uygulanması ve sürdürülmesinin Kovid-19 salgınının yok edilmesi için zorunlu olduğunu söylerken, "Netice olarak gelişebilecek salgın ataklarının sonlandırılması, toplumun büyük bir bölümünün aşılanmasıyla, sosyal mesafe uyumu ile maske ve hijyen kurallarına uyulmasıyla mümkün olacaktır.” açıklamasını yaptı.

“Aşılı olsak da virüs bulaşmaya devam edebilir”

Kılıç, “Kalabalık içine girilmemesi, toplu taşımaların kontrollü bir şekilde kullanılması, dar alanların havalandırılmadan kullanılmaması, herkesin potansiyel Kovid-19 hastası olabileceği ya da asemptomatik olabileceği düşünülerek yakın ilişkilerin kısıtlandırılması, göze ve yüze götürülmeden ellerin yıkanması, dezenfekte edilmesi önemini korumaktadır. Salgının devam edip etmeyeceği korunma tedbirlerini uygulayıp uygulamadığımıza ve söz konusu bilince sahip olmamıza bağlıdır" sözlerini kullandı.

Aşının virüsle efekte olunmasına bütünüyle engel olamadığına vurgu yapan Kılıç, "Aşılı da olsak virüs, bulaşmaya ve hastalık yapmaya devam edebilir. Fakat aşılanma, hastalık geçirilse dahi yoğun bakıma ve hastaneye yatma, ölümle sonuçlanabilecek kadar ağır geçirilmeyi engelleyecektir. Pandeminin bitmesi için gereken yüzde 60-70 toplum bağışıklığına ulaşılması sadece aşıyla mümkündür. Antikor oluşsa da toplumun büyük bir bölümü bağışık olana kadar, pandemi bitimine kadar koruyucu tedbirleri büyük bir titizlikle sürdürmemiz gerekmektedir'' açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)