Uzmanından korkutan açıklama: "KKKA yalnızca keneden bulaşmıyor"

KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) hastalığının, virüsü taşıyan kenelerin ısırmış olduğu omurgalı hayvanlar ile insanların idrar, kan ve salyasına korunmasız temas neticesinde de bulaşabildiği belirtildi.

SAĞLIK 15.06.2021, 22:05
Uzmanından korkutan açıklama: "KKKA yalnızca keneden bulaşmıyor"

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna, KKKA'nın genel itibarıyla virüsü taşıyan kenelerden bulaşan, bulantı, ateş, kırgınlık, ishal ve halsizliğin yanı sıra bazı vakalarda kanama gibi ağır bulgularla ilerleyen bir hastalık olduğunu dile getirdi.

Ülkemizde ilk defa 2002 yılında KKKA vakalarının görüldüğünü hatırlatan Büyüktuna, "2020'ye dek 13 bin 87 vaka görüldü ve 606 kişi yaşamını yitirdi. Sivas'ta ise 1.938 vakadan 151'ini kaybettik. Kentimizde bu yıl 92 vaka görüldü ve 5 hastamız KKKA sebebi ile can verdi." dedi.

"Virüs sadece keneden bulaşmıyor"

Büyüktuna, KKKA'ya sebep olan virüsün insanlara yalnızca enfekte kenelerden bulaşmadığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Her 100 hastanın 60'ı kene temasından söz ediyor. Geriye kalan yüzde 40 ise kene ile temasının olmadığını söylüyor. Virüs keneler haricinde enfekte olmuş büyükbaş, küçükbaş hayvan gibi omurgalılardan da bulaşabiliyor. Kene tarafından ısırılan hayvan 2 hafta boyunca virüsü taşıyor. Bu süre zarfı içinde enfekte hayvanın salyası, kanı veyahut herhangi bir vücut sıvısıyla da virüs bulaşabiliyor."

"Çıplak elle çıkarmayın"

Büyüktuna, vücuda yapışan kenenin en kısa süre içinde çıplak elle değil naylon parçası, peçete gibi bariyer görevi görecek bir malzeme ile patlatmadan çıkarılması gerektiğine de işaret ederek, hastanenin laboratuvar ortamında KKKA tanısı koyabildiklerini ifade etti.

Yorumlar (0)