Türkiye’de bebekler arasında kalp hastalığı artıyor

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, 7-14 Şubat “Doğuştan kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası” sebebiyle çeşitli etkinlikler düzenledi. “Erken teşhis hayat kurtarır” ifadelerinin sık sık dile getirildiği etkinlikte Türkiye’de her sene ortalama 1,5 milyon bebeğin canlı doğduğu ancak bunların 15 bin kadarında doğuştan kalp hastalığının bulunduğuna dikkat çekildi. Erken tanının anne karnında iken konulabileceğini belirten uzmanlar, 18-22'nci haftalarda gerçekleştirilen fetal ekokardiyografinin öneminden bahsetti.

SAĞLIK 15.02.2022, 09:42
Türkiye’de bebekler arasında kalp hastalığı artıyor

Her sene 7-14 Şubat haftası, Doğuştan Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası olarak kutlanıyor. Bu kapsamda etkinlikler ve sergi düzenleyen Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nden Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özban, üniversitenin Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek Bor Küçükatay ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dolunay Gürses hem hastalık konusunda hem de erken tanının önemi konusunda değerli bilgilendirmelerde bulundu.  



“Doğumsal kalp hastalıkları, en yaygın yeni doğan hastalığıdır” 

Prof. Dr. Dolunay Gürses, hastalığı şu şekilde anlattı: “Doğumsal kalp hastalıkları, yenidoğan anomalileri içerisinde en yaygın olan hastalıklardır. Ülkemizde her sene ortalama 1,5 milyon canlı doğum gerçekleşir ve bunlardan 15 bini doğuştan kalp hastalığına sahiptir. Yenidoğanlarda en yaygın görülen kalp hastalığı, deliktir. Hastalıkların çoğunu henüz bebek anne karnındayken tespit etmek mümkündür. Gebeliğin 18-22'nci haftalarında fetal ekokardiyografi çektirerek doğumdan önce hastalık varsa teşhis edilebilir. Bebek doğunca da pulse oksimetre ve fiziksel bakı taramaları yapılabilir.” 



Bebeğinizdeki şikayetler, hastalığın belirtisi olabilir 

“Yenidoğan bebeklerde bulunan bazı şikayetler, kalp hastalıklarının belirtisi olabilir. Örneğin emme sorunu varsa, emerken yoruluyor ve terliyorsa, hızlı nefes alıp veriyorsa, dudak ve ağız çevresinde morarma varsa, akciğer enfeksiyonu sık sık tekrarlanıyorsa, kısa sürede kilo alıyorsa, büyümede durma ya da gerilik varsa doğumsal kalp hastalığı mevcut olabilir. Bunun için ebeveynler, evlatlarını sık sık gözlemlemeli ve kardiyoloji doktorlarına muayene ettirmelidirler.” 

Yorumlar (0)