Türkiye'nin en fit ve en obez şehirleri açıklandı

4 Mart Obezite Günü kapsamında veriler paylaşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), birçok sağlık sorununun tetikleyicisinin obezite olduğunu bildirdi. Türkiye Obezite Araştırma Derneği, DSÖ'nün paylaştığı verilerin ardından Türkiye'nin en fit ve en obez şehirlerini açıkladı. Peki obeziteye yol açan etmenler nelerdir? Dünyada ve Türkiye'de obezite oranları ne durumda? İşte detaylar...

SAĞLIK 05.03.2024, 15:11 Hakan Öksüz
Türkiye'nin en fit ve en obez şehirleri açıklandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 4 Mart Obezite Günü kapsamında önemli verileri açıkladı. Avrupa'daki obezite oranlarında Türkiye'nin ilk sıralarda yer aldığı görüldü. Obezitenin, pek çok sağlık sorununun başlıca tetikleyicisi olduğuna vurgu yapıldı. Toplumsal sağlığı tesis etmek için obeziteyle mücadele edilmesi gerektiği belirtildi. 

En fit Erzurum, en obez Adana

DSÖ'nün paylaştığı verilerin ardından Türkiye Obezite Araştırma Derneği tarafından bir liste paylaşıldı. Türkiye'nin en fit ve en obez şehirleri sıralandı. Obez sayısının en az olduğu il Erzurum, en çok olduğu il ise Adana olarak açıklandı.

Obeziteye yol açan etmenler

Peki obeziteye yol açan başlıca etmenler neler? Zengin mutfak kültürü mü, yoksa beslenme alışkanlıkları mı obeziteye neden oluyor? Uzmanlar, obezitenin başlıca nedenlerinin hormonal etkiler, fiziksel aktivite azlığı, beslenme alışkanlıkları olduğunu bildiriyor.

Dünyada ve Türkiye'de obezite oranları

Dünya genelinde yüzde 20'yi aşan obezite oranının, Türkiye'de yüzde 17 olduğu kaydedildi. Obezite oranının kadınlarda yüzde 20.9 iken erkeklerde yüzde 13.7 olduğu belirtildi. 

Obezitenin sebep olduğu sağlık sorunları

Obezitenin hem estetik bir problem hem de kronik bir hastalık olduğuna vurgu yapan uzmanlar, başlıca ölüm sebeplerinden birinin fazla kilo olduğunu ifade ediyor. 

Obezitenin yol açtığı sağlık sorunları arasında yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, solunum rahatsızlıkları, uyku apnesi, felç, cinsel problemler bulunuyor. 

Yorumlar (0)