Toplum bağışıklığı oluşamıyor: İşte sebebi

Prof. Dr. İftahar Köksal, COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında toplumsal bağışıklığı yakalamada en büyük engeli aşı reddedenlerin ve aşıya tereddütlü yaklaşanların oluşturduğunu söyledi.

SAĞLIK 14.11.2021, 01:10 15.11.2021, 09:20
Toplum bağışıklığı oluşamıyor: İşte sebebi

Prof. Dr. Köksal, aşılama sürecinin, o toplumda aşı yaptırmamış bireylerde hastalık ihtimalini düşürmesinin 'toplumsal korunma' olarak adlandırıldığını dile getirdi.

Toplumun yeterli bir bölümünün aşılanmasıyla birlikte hastalığın bireyden bireye bulaşma olasılığının düştüğünün altını çizen Köksal, ülkemizde koronavirüs aşılamasında an itibarıyla toplumsal bağışıklığa varılamadığını kaydetti.

Köksal, virüsten korunmak için halkın yüzde 80'lik kısmından fazlasının aşı yaptırması gerektiğini, aşı reddi ve tereddüdünün bu durumun önüne çıkan en büyük engellerden biri olduğunu ve toplumun tamamını etkilediğini belirtti.

"Tüm toplumu etkiliyorlar"

Köksal, şöyle devam etti:

"Toplumsal bağışıklığı yakalamadaki en büyük engellerin başında aşı reddi ve aşı tereddüdü geliyor. Aşıya veyahut aşı firmasına güvenmeme durumuna aşı tereddüdü diyoruz. Bu bireylerin bazı gelgitleri var. Bazı aşıları yaptırıp bazılarını yaptırmayabiliyorlar. Bu bireyleri konuşarak ikna etmek imkansız değil.

Aşı reddetme ise bütün aşıları yaptırmama halidir. Ne yazık ki bu bir akım haline geldi. Özellikle 1990'lu senelerden sonra gelişen bir akım. Bu dönemdeki nesil çiçek hastalığını, tetanosu yaşamadı. Bu sebeple rahat davranıyorlar. Bu akım son 10 yıldır Türkiye'de de etkili. Ne yazık ki bu çevreler yüzünden toplumsal bağışıklığı sağlamak imkansız bir hal alıyor. Bu yaklaşım bireysel bir yaklaşım değil, tüm toplumu etkiliyor."

Yorumlar (0)