Şiddetten bıkan doktorlar artık olayları şikayet bile etmiyor!

"Sağlıkta Şiddet Anketi"ne katlan 14 bin 719 doktorun %74.4'ü şiddet gördüğünü açıklamasına rağmen yarısından fazlası sonuç alınmayacağını düşünerek şikayette bulunmuyor.

SAĞLIK 21.01.2020, 10:26
Şiddetten bıkan doktorlar artık olayları şikayet bile etmiyor!

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Türkiye'nin 81 ilinde toplamda 14 bin 719 doktorla "Sağlıkta Şiddet Anketi" yaptı. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu'na sunulan ankete katılan doktorların %74.4'ü görev başındayken şiddete uğradığını açıkladı.

Ankete katılan doktorların %56.5'i poliklinikte muayene edilen hasta sayısının günde 50 ve üzerinde olduğunu belirtti. Şiddet gördüğünü ifade eden doktorların %73.6'sı bu şiddetin szel olduğunu açıklarken %25.4'ü sözel ve fiziksel, %1'i ise sadece fiziksel şiddete uğradığını belirtti. Doktorların yarısından fazlasının şiddete uğradığını belirtmediği ankette bu durumun sebebi %85 oranla "Şikayetimden sonuç alamam" düşüncesi olarak öne çıkıyor.

Şiddet, doktorların çalışma motivasyonunu zedeliyor

Başlarına gelen şiddet vakalarının kendilerinde bıraktığı etkiler hakkında sorulan hekimler, birden fazla seçeneği işaretleyebildikleri soruda 83,7 iş motivasyonlarının azaldığını, %82,1 çalışma isteklerinin azaldğını, %63,9 üzüntü duyduklarını, %59,5 hayal kırıklığına uğradıklarını, %57 güvensizlik oluştuğunu, %5,8 bu işi uzun süreli yapamayacaklarını düşündüklerini, %51,9 ise öfke duyduklarını belirtti.

"Hekimler artık sözel şiddeti bildirmez hale geldiler"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, anket sonuçlarını “Kişi bir şekilde yakalanıyor ve hemen salıveriliyor. Kişinin pişmanlık yaşayacağı bir şey bile olmuyor. 'Sinirliydim yaptım, o an öfkemi tutamadım... Bunun affedilir olmaması lazım. Bu sadece hekime zarar değil. Orada sağlık hizmeti almak için bekleyen hastaya da zarar. Hekimlerin verdiği beyaz kod işlemi çok uzun. Biz bunu bakanlığımıza ilettik. Doldurulması, yerine getirilmesi gereken bir sürü formalite oluyor. Hekimlerin bir kısmı bundan yılıyor. Sonra bağlı bulundukları sağlık müdürlüklerinden avukat gönderiliyor. Avukatların bir kısmı ‘Nasılsa bundan bir şey çıkmaz' diye uğraşmak da istemiyor. Bir kısmı ön yargılı davranıyor. Bir kısmı hekime, dava hakkında haber bile vermiyor. Avukatlarla iletişimimizde sıkıntılar var. Ardından verilen cezalar. Hükmün geriye bırakılması, para cezası, iyi hal indirimleri... Kişiler ceza da almıyor. Bu durumda, hekim de uğraşmaktan bıkıyor. Artık sözel şiddeti bildirmez hale geldiler" ifadeleriyle dile getirdi.

Bakan Koca, şiddeti önleyecek planı açıklayacak

Sağlık Bakanlığı, bir süredir üzerinde çalışılan Sağlıkta Şiddeti Önleme Eylem Planı'nın hazır olduğunu açıkladı. İçinde "Hasta ve sağlık personelinin buluştuğu fiziksel ortamların rehabilitasyonu, sağlık personelinin iş yükünün azaltılması, vatandaşların sağlık okur-yazarlığının artırılması, sağlık hizmet verme ve hizmet alma kültürünün toplumsal barış anlayışıyla geliştirilmesi, hasta-hekim iletişiminin geliştirilmesi ve caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması" gibi maddeler olan planın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yakın zamanda açıklanması bekleniyor.

Yorumlar (0)