Sağlık bakanlığı harekete geçti: 'PCR' testlerinde ücret uyarısı!

Sağlık Bakanlığı, koronavürüs hastalarını saptamak için yapılan PCR testi için sağlık kuruluşlarına başvurularda, belirlenen fiyatın üzerinde ücret istemeleri durumunda idari yaptırım uygulanacağını duyurdu.

SAĞLIK 22.11.2020, 16:46 Hanife
Sağlık bakanlığı harekete geçti: 'PCR' testlerinde ücret uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kovid-19 RT-PCR test ücretlerine yönelik tüm kamu kurum ve kuruluşları ile 81 valiliğe yazı gönderdi.

Yazıda, Mikrobiyoloji Laboratuvar ruhsatı olan tüm kuruluşlarda, Genetik Hastalıklar Tanı/Değerlendirme Merkezlerinde ve Tıbbi Biyokimya Laboratuvarlarında testin çalışılmasına izin verildiği belirtildi.

Test bedeli 250 TL

Bakanlığın gönderdiği yazıya göre, katma değer vergisi (KDV) ve S908116 kodlu Kovid-19 izolasyonu işlem bedeli dahil olmak üzere S908115 kodlu Kovid-19 Reverse Transkriptaz PCR test bedeli 250 Türk lirası olarak belirlendi.

Farklı bir ücret talep edene ceza

PCR testi çalışmaya yetkili tüm sağlık kuruluşları için Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi'nde belirlenen test ücreti geçerli.

Bu ücret dışında herhangi bir bedel talep edilemeyecek ve ilave ücret alınamayacak.

Farklı ücret alımının yapılması durumunda, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesine göre, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve 992 Sayılı Kanunun ilgili maddelerinde öngörülen idari para cezaları ile ilgili sağlık tesisi sorumlu/mesul müdürleri hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanacak.

Fazladan alınan ücretler iade edilecek

RT-PCR testi için fazladan alınan ücretin iadesi sağlanacak. Aykırı uygulamaların sürdürülmesi veya tekerrürü halinde ise 992 sayılı Tahririyat ve Tahlilat Yapılan ve Masli Teamüller Aranılan Umuma Mahsus Bakteriyoloji ve Kimya Laboratuvarları Kanununun ilgili maddeleri uyarınca ilgili birimlerin faaliyetlerinin durdurulması yönünde işlem tesisi edilecek.
 

Yorumlar (0)