Hızla yayılan Omicron'u ‘hijyen ve maske ile frenleyin' uyarısı

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülal Özkurt, koronavirüsün Omicron varyantının hızlı bir bulaşıcılık oranına sahip olduğunu, bu sebeple yayılımı engellemek için hijyen ve maskeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

SAĞLIK 17.01.2022, 12:50 17.01.2022, 15:05
Hızla yayılan Omicron'u ‘hijyen ve maske ile frenleyin' uyarısı

Salgın sürecini değerlendiren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülal Özkurt, Omicron varyantının, dünya genelinde vaka sayılarının artmasına ve yeni dalgalara yol açtığını belirtti.

Delta müjdesi!

Varyantının üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalarda seyrettiğini ve bulaşıcılığının hızlı olduğunu ifade eden Özkurt, "Boğazda ağrı, hafif kızarıklık, yanma hissi, öksürük ve burun akıntısı belirtileri bulunan Omicron'un bulaşıcılığının yüksek olması sebebiyle hijyen ve maskeye dikkat edilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Özkurt, "Artık Türkiye'de ölümcül Delta varyantı gözükmüyor, bu çok güzel bir haber, vakaların çoğu artık Omicron varyantı." sözlerini kullandı.

Omicron varyantından endişelenmediklerini belirten Özyurt, " Delta çok şiddetliydi, gebelerde dahi ölüme sebep olmuş ve birçok insanımız yaşamını yitirmişti fakat Omicron, Delta gibi değil. Omicron, Delta'dan daha hızlı bulaşıyor, gebe ve yaşlılarda ölüme sebep olması çok az. Omicron koku ve tat kaybı yapmıyor, yumuşak seyrediyor." açıklamasını yaptı.

Üst solunum yollarında bu varyantın daha çok kaldığını dile getiren Özkurt, "Omicron'u basit nezle gibi düşünelim ve endişelenmeyelim." ifadelerini kullandı.

“Maskeye bir süre daha sabretmeliyiz”

Omicron varyantı sebebiyle ülkede, vaka sayılarının 20-30 binden bir anda 77 binlere fırladığına, ancak ölüm oranlarının azaldığına vurgu yapan Özkurt, "Maskeye bir süre daha sabretmeliyiz. Ocak, şubat ve mart ayına kadar özellikle kapalı ortamlarda hijyen ve maskeye dikkat etmeliyiz." dedi.

Yaz dönemine doğru Türkiye'nin ciddi bir şekilde normale dönüşünü öngördüğünü ifade eden Prof. Dr. Özkurt, daha sıkı bir şekilde tedbirlere uyulmasıyla insanların maskeden kurtulabileceğini aktardı.

Yorumlar (0)