Göz damarı tıkanıklığı koronavirüs belirtisi olabilir

Türk Oftalmoloji Derneği, gerçekleştirilen son araştırmalara göre göz damarlarında yaşanan tıkanıklığın COVID-19 belirtisi olabileceğini açıkladı.

SAĞLIK 25.05.2021, 00:20
Göz damarı tıkanıklığı koronavirüs belirtisi olabilir

TOD Başkanı Dr. Ulviye Yiğit, gerçekleştirdiği açıklamada, şu ana dek koronavirüs hastaları arasında göz hastalıklarını öncelikli olarak ilgilendiren bir vakaya rastlanmamasına karşın gözlerin asla unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

Göz dokuları yolu ile viral bulaşın kesin kanıtlanamamış olmasına karşın havadaki viral partiküllere ve el temasına direkt olarak maruz kalan geniş yüzey alanı olmasının önemine vurgu yapan Yiğit, gözün ön yüzeyinin virüs için bir giriş kapısı olduğunu belirtti.

"Gözlerimiz virüse karşı bağışıklık kazanmış olabilir"

Buna karşın gözyaşı ve göz zarı numunelerinin çoğunda virüsün saptanamayışının gözün COVID-19'a karşı bağışık olabileceğini düşündürdüğünü dile getiren Yiğit, "Gözyaşının içinde bulunan savunma sistemleri, göz tutulumunun sık görülme olasılığını önlüyor. Bilimsel makalelerde en çok görülen göz bulgusu olmasına karşın hastalık birlikteliğinde tek veyahut çift taraflı göz kızarıklığı ve kanlanma görülme oranının yüzde 1-6 arasında değişmesi bu şekilde açıklanabiliyor. Korona vakalarındaki diğer bulgular ise sulanma veyahut hafif çapaklanma, ağrı, ışık hassasiyeti, kuru göz olarak karşımıza çıkıyor." dedi.

Kontak lens kullananları uyardı

Yiğit, salgının sebep olduğu göz bulgularına ek olarak dolaylı etkilerin de endişeleri artırdığını dile getirdi. 

Okulların kapalı olması sebebi ile çocuklarda artış gösteren dijital ekrana bakış süresi, dış mekan ve yakın çalışma aktivitelerinin kısıtlanması sebebi ile özellikle miyopinin başlangıcı ve ilerlemesi ihtimalinin kaygı verici seviyede olduğunu dile getiren Yiğit, "Dijital ekranlara bakış süresinin yükselişi ayrıca göz kuruluğu şikayetlerinde de yükselişe sebep olmuştur. Ekran karşısında tüketilen zamanın azaltılması, belirli aralıklarla mola verilmesi ve kullanılan cihazın ekran özelliklerinin optimum şekilde ayarlanması koruyucu tedbirler olarak tavsiye edilebilir." şeklinde konuştu.

Salgın sürecinde gözlük kullananların nispeten şanslı olduklarını ve gözlüklerin koruyucu rolünün olabileceğini kaydeden Yiğit, kontak lens kullanıcılarının ise el temizliği nedeni ile her daim uydukları kurallara çok daha fazla özen göstermeleri tavsiyesinde bulundu.

Yiğit, ayrıca kuru göz, alerji gibi şikayetler sebebi ile oluşan kaşıntılarda ivedilikle tedaviye başlayarak el ve göz temasını kesmek ve kronik göz hastalığı için devamlı olarak damla damlatmak mecburiyeti olanların el temizliğine özen göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Yorumlar (0)