DSÖ: Hatırlatma dozu uygun bir strateji değil

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) uzmanları, "Aşının orijinal bileşiminin hatırlatma dozu olarak uygulanması gibi bir aşı stratejisi sürdürülebilir veyahut uygun olması pek olası değildir." açıklamasında bulundu.

SAĞLIK 12.01.2022, 01:22
DSÖ: Hatırlatma dozu uygun bir strateji değil

Örgüt tarafından Kovid-19 aşılarının performansını değerlendirmek amacıyla kurulan Kovid-19 Aşı Teknik Danışma Grubu'nca gerçekleştirilen yazılı açıklamada, aşılara ilişkin uyarılar yapıldı. 

"Sürdürülebilir değil"

Söz konusu açıklamada, koronavirüse karşı hatırlatma dozu yaptırmanın, ortaya çıkan varyantlara karşı uygun bir strateji olmadığı belirtildi. Açıklamada, "Aşının orijinal bileşiminin hatırlatma dozu olarak uygulanması gibi bir aşı stratejisi sürdürülebilir veyahut uygun olması pek olası değildir." ifadelerine yer verildi.

“Yeni aşılar geliştirilmeli"

Eldeki son veriler doğrultusunda, halihazırda uygulanmakta olan aşıların an itibarıyla dünya genelinde yayılan Omicron varyantına yakalanan bireylerde hastalığı önlemede daha az düzeyde etkili olduğunun ortaya koyulduğu, buna karşın aşıların özellikle ağır hastalığa karşı koruma olasılığının daha yüksek olduğuna işaret edildi. Aşıların insanları sadece ağır hastalığa karşı karşı korumakla kalmayıp, aynı zamanda bulaşmayı ve enfeksiyonu da önlediği belirtildi. Öte yandan, hatırlatıcı doz gereksinimini azaltacak yeni bir aşı geliştirilmesi de önerildi. Bahse konu açıklamada, “Ağır hastalık ve can kaybının önlenmesinin yanı sıra bulaşmanın ve enfeksiyonun önlenmesinde de yüksek etki gösteren Kovid-19 aşılarına gereksinim var." denildi.

Yorumlar (0)