Doğru el yıkama ile toplumsal sağlık korunabilir

Sağlık Bakanlığı bugün ‘15 Ekim Dünya El Yıkama Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajda, el hijyeninin önemine dikkat çekilerek doğru bir el yıkama tekniği koronavirüs ile mücadelede önemli bir korunma sağlanabileceği ve ishal kaynaklı ölümlerin yaklaşık yarısının önlenebileceği vurgulandı.

SAĞLIK 15.10.2021, 10:57 15.10.2021, 17:56
Doğru el yıkama ile toplumsal sağlık korunabilir

Sağlık Bakanlığı, etkin bir el hijyeninin insan ve toplum sağlığı üzerinde büyük katkılar sağlayabileceğini bildirdi. Hijyenin her seferinde ancak doğru bir taktik ile uygulanması gerektiğini ve böylelikle toplum sağlığı üzerinde çok faydalı etkileri olabileceğini bildirdi.

Bakanlıktan ‘15 Ekim Dünya El Yıkama Gün’ nedeniyle kamuoyuna yazılı bir açıklama yapıldı. Buna göre, el yıkamanın toplumsal sağlığın korunması ve hastalıkların daha oluşmadan önlenmesinde en ucuz ve en basit yöntem olduğu ifade edildi.

 Sadece el yıkamak bile hastalıklardan korur

Yeterli derecedeki bir el hijyenin, koronavirüs başta olmak üzere solunum yolu ile bulaşan hastalıkların azaltılmasında, gastroenteritler, dışkı ile bulaşan hastalıklar, mantar ve parazitler kaynaklı hastalıkların önlenmesinde en etkin yöntem olduğuna dikkat çekilirken, sadece el yıkama ile bile ishalden kaynaklanan ölümlerinin nerdeyse yarısının önlenebileceğinin altı çizildi.  

Koronavirüs ile mücadelede uygulanan mesafe, maske ve temizlik tedbirleri içinde bile en önemli unsurun ellerin sık yıkanması olduğunu belirten bakanlık, açıklamasında şunları kaydetti:  “Eller gün boyunca en fazla kirlenen organlarımızdır. O yüzden sık sık uygun şekilde yıkanmalıdır. Eller özellikle yemek öncesi ve sonrası, hastaya temas ettikten önce ve sonra, tuvalet kullanımından sonra, bebeklerin altını değiştirdikten sonra, üst solunum yollarından hasta kişilerle aynı ortamdan çıktıktan sonra, çöplere ve bozuk gıdalara dokunduktan sonra, ortak kullanım alanlarından ayrıldıktan sonra, ayrıca hayvan dostlarımızla temas ettikten sonra mutlaka yıkanmalı. Etkin el hijyeni ile toplum sağlığı korunabilir.”

Yorumlar (0)