Can sıkıntısına ne iyi gelir? Can sıkıntısı için çözümler

Sıkılmış bir insan için zaman oldukça yavaş geçmektedir. İnsanlarda oluşan zaman yavaşlama algısı can sıkıntısını daha da bunaltıcı bir hale getirebiliyor. Peki, “Canım bir şey yapmak istemiyor”, “Canım sıkılıyor” gibi cümleleri kurmamıza neden olan can sıkıntısına çözüm var mı? Can sıkıntısına ne iyi gelir? İşte detaylar…

SAĞLIK 26.08.2022, 13:14 27.08.2022, 08:58
Can sıkıntısına ne iyi gelir? Can sıkıntısı için çözümler

İnsanın kendisini meşgul edebileceği bir işinin bulunmaması, bazen de yaptığımız işlerden tatmin olamamak can sıkıntısına neden olabilir. Can sıkıntısı çoğunlukla rahatsızlık veren bir duygusal durum olarak görülmektedir. Zihinsel yorgunluk, huzursuzluk ve tatminsizlik duygularını da içerisinde bulunduran can sıkıntısını çözebilecek birkaç çözüm bulunmaktadır. Peki can sıkıntısına ne iyi gelir? Can sıkıntısı nasıl geçer? Can sıkıntısı neden olur? Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Can sıkıntısı neden olur?

Can sıkıntısı, kişinin kendisini meşgul edecek bir durum bulamaması ya da yaşadığınız mutsuzluktan dolayı yaşanabiliyor. Can sıkıntısı yaşayan kişiler çoğunlukla bu histen uzaklaşmaya çalışıyor. Bununla beraber, bu kısa süreli çözümler sadece can sıkıntısının kontrolünü elimize almamızı güçlendirmeye yardımcı oluyor.

Can sıkıntısına kendisini yakın hisseden kişilerde daha çok, kumar, aşırı yemek yeme ve bağımlılık gibi tutumlar görülebilmektedir. Can sıkıntısı haline yatkın olan insanlar daha çok dürtüsel bir düşünceye sahip olma yakındır. Bu kişilerin devamlı olarak farklı deneyimler sağlaması gerekmektedir. Olumsuz olarak görülse de can sıkıntısının insanlara yararı da olabilir. Can sıkıntısı sebebiyle yeni başlangıçlara adım atabilirsiniz.

Can sıkıntısına ne iyi gelir?

Can sıkıntısını geçirebilecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde hem yeni alışkanlıklar kazanmış olursunuz hem de can sıkıntısının ruh halinden rahatlıkla uzaklaşabilirsiniz. İşte can sıkıntısına iyi gelen şeyler:

Zamanınızı mutfakta değerlendirin

Birçok kişi bu seçeneğe “Bunu hep yapıyoruz zaten” diyebilir. Burada asıl okları çevirdiğimiz kişiler mutfakta zaman geçirmeyenler… Yemek yapmak bazı kişilerde terapi etkisi gösterebiliyor. Mutfağa girdiğinizde yapacağınız kek, pasta ya da tuzlu ürünler ile kafanızı can sıkıntısının ruh halinden çıkarabilirsiniz. Her gün mutfakta olan ve yemek pişirmek durumunda bulunan kişiler ise farklı malzemelerle bu zamana kadar denemediği kekler, tatlılar yapmak adına harekete geçmelerini önerebiliriz. Bu yapmak için yemek kitaplarını ya da internet sitelerini rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Gardırobunuza “merhaba” deyin

Küçük kızlar çoğunlukla annelerinin kıyafetlerini giyip ayna karşısına geçer. Bunu peki biz neden denemiyoruz? Zamanınızı dolabınızdan bir araya getirdiğiniz kombinasyonlar ile değerlendirebilirsiniz. Bu zamana kadar hiç birbiri ile eşleştirmediğiniz kıyafetleri bir araya getirin ve aynada vakit geçirin. Arkadaş görüşmeleri, iş toplantıları ve yemek daveti gibi durumlar için farklı farklı kombinler oluşturup gardırobunuzu buna göre dizayn edin.

Arkadaş buluşmaları size iyi gelecek

Can sıkıntısına iyi gelen farklı bir şey ise dışarı çıkmaktır. Hele ki bunu bir arkadaşla yapmanız sizi can sıkıntısından epey uzak bir konuma getirecektir. Bu konuda uzun zamandır görüşmediğiniz arkadaşlarınızla görüşmeyi gözden geçirebilirsiniz. Eğer aklınızın bir köşesinde aramak istediğiniz ancak bir türlü aramak için müsait olamadığınız o arkadaşlarınızı arayabilirsiniz. Dışarıda kahve içmeye çağırdığınız arkadaşınızla uzun zamandır görüşmediğinizi ve ne kadar fazla konu biriktiğini fark edip uzun bir sohbete koyulabilirsiniz.

Tozlu raflardan fotoğrafları indirin

Uzun zaman boyu raflarda kalan ve tozlanmaya başlayan fotoğraf albümlerinizi artık oradan indirmenin vakti gelmiş olabilir. Albümleri alın ve sayfaları çevirmeye başlayın. Bu sizi anılara götürecek ve can sıkıntısı halinden uzaklaştıracaktır. Bu zamana kadar albüme koymaya erindiğiniz fotoğraflarınız varsa onları albüme koyun. Bilgisayarınızda bulunan ve bastırılmayı beklettiğiniz fotoğraflar için de artık vakit gelmiş olabilir. Bazı fotoğrafları da duvara asarak değerlendirebilirsiniz. Bunu yapmak için ise bir fotoğraf panosu oluşturun ve farklı farklı çerçeveler alın.

Eğer eski fotoğraflar ile ilgilenmek ortaya çıkan can sıkıntısını rahatlatmazsa, elinize makinenizi ya da telefonunuzu alıp kendi fotoğraflarınızı kendiniz çekin.

Farklı makyaj tarzları deneyin

Kadınların can sıkıntısına iyi gelecek uygulamalardan bir tanesi ise makyajdır. Devamlı olarak aynı makyajı kullanıyorsanız farklı şeyler yapmak can sıkıntınıza iyi gelebilir. Makyaj malzemelerizden farklı seçimler yapın. Değişik makyaj çeşitlerini denemeye çalışın. Belki bu zamana kadar devamlı olarak uyguladığınız makyaj sizi yansıtmıyor olabilir. Yeni bir çeşit keşfedip can sıkıntınızı rahatlatabilirsiniz.

Cil bakım seansı yapın

Evde yapacağınız cilt bakımı can sıkıntısına en iyi gelecek uygulamalardan bir tanesidir. Evde bulduğunuz malzemeler ile kendinize biraz vakit ayırın. Cilt bakım seansı ile hem kendinizi hem de cildinizi rahatlamış olacaksınız.

Can sıkıntısının en basit çözümü: Film izlemek

Film izlemek kafanızı meşgul edecek en iyi eylemlerden bir tanesidir. İzlemek istediğiniz filmi açın ve patlamış mısırınızı alarak can sıkıntısından uzaklaşın.

Kendinizi ikna edin, yürüyüşe çıkın

Evde sıkıldığınızı düşünüyorsanız, bunun için çözüm oldukça basit. Kendinizi bu düşünceye ikna edin ve dışarı çıkıp yürüyüş yapın. Kulaklığınızı takın ve sevdiğiniz şarkılar eşliğinde tempolu şekilde adımlar atın.

Etrafınızı keşfedin

Aslında hep aklınızda olan ancak kendinizi ikna edemediğiniz bir uygulama ise dışarı çıkıp sokakları gezmek. Caddeye çıkın. Daha öncesinde gezmediğiniz yerlere gidin. Şehrinizde daha önce görmediğiniz bölgelere gidin. Çevredeki dükkanlarda gezin. Bu can sıkıntınızı azaltacaktır.

Yorumlar (0)