Bilim Kurulu üyesinden Kovid-19 hastalarına 'görme kaybı' uyarısı

Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs hastalığının görme gücünde de hasar meydana getirdiğine dair bulgulara rastlandığını, gerçekleştirilen araştırmada görme sinirlerindeki iletim mekanizması hızının yüzde 30 oranında azaldığını tespit ettiklerini belirtti.

SAĞLIK 07.11.2021, 00:50 08.11.2021, 09:19
Bilim Kurulu üyesinden Kovid-19 hastalarına 'görme kaybı' uyarısı

Karabağlar ilçesinde ikamet eden Hamdiye Değer, solunum güçlüğü ve ateş şikayetleri üzerine iki hafta evvel yakınlarınca İzmir'de bir hastaneye kaldırıldı.

COVID-19 testi pozitif çıkan ve solunum sıkıntısının artması sebebiyle hastaneye yatırılan Değer, sağ gözünde görme kaybı yaşadığını ifade etti.

Gerçekleştirilen tetkiklerde kadının sağ gözünde yüzde 50 oranın görme kaybı meydana geldiğini tespit eden doktorlar, göz sinirlerindeki baskıyı azaltmak için ilaç tedavisine başladı. 

"Aşı semptomları da önlüyor"

Değer'i tedavi edenlerden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener, basın mensuplarına, COVID-19 enfeksiyonu sebebiyle yeni bulgular oluştuğunu söyledi.

Aşılanmayan grupta yeni belirtiler görüldüğünü dile getiren Şener, şöyle konuştu:

"Salgının başında koronavirüs hastalarının gözlerinde sulanma ve kızarıklık görüyorduk. İlerleyen süreçte gözde hasar oluşturacak şekilde etki ettiğini gözlemledik. Hastamız ikinci doz aşısını almamış. Gözlerinin birinde yüzde 50 oranında görme kaybı mevcut. Bunun tedavi edilip edilemeyeceğini şu an için bilmiyoruz. Aşının önemini gözler önüne seren bir vaka. Aşılar yalnızca virüsü değil hastalığın ardından oluşacak semptomları da önlüyor."

"Yüzde 30'luk azalma var"

Şener, testi pozitif çıktıktan sonra görme gücünde problem yaşayan vakaların hızlı bir şekilde arttığını, bu hususta bir bilimsel çalışma yaptıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Testi negatife dönmüş, karantina süreci bitmiş hastalarda görmeye ilişkin bir problemi olmayan bireylerde görme sinirlerinin iletim hızını kontrol ettik. Bunların yüzde 30 oranında azaldığını tespit ettik. Hastalar, koronaya yakalanmadan evvelki kadar keskin bir şekilde görmediklerini ifade etti. Söz konusu kayıp, ya koronavirüsün yalnız başına göz sinirini tutmasından ya da göz sinirlerini besleyen damarlarda pıhtı meydana gelmesinden kaynaklanıyor. Problemin koronavirüsün göz sinirlerinde tutunmasından kaynaklandığı kanaatindeyim. İnsanlar erken dönemde bunu fark edemiyor."

"Aşı olmadığım için pişmanım"

Hamdiye Değer de tansiyon ve şeker hastası olduğu için tüm tedbirlere riayet ettiğini, bir akrabasını ziyaret ettikten sonra hastalandığını söyledi. 

COVID-19'un ne denli tehlikeli olduğunu öğrendiğini dile getiren Değer, "Hastalıktan sonra sağ gözüm daha az görmeye başladı. Çocuklarım yanımda olmadığı için aşı randevusu alamadım. Tek doz aşımı yaptırdım. Keşke ikinci dozu da alsaydım. Belki de şu anda bu halde olmazdım. Çok pişmanım. Gözümü yitirmekten korkuyorum.

Yorumlar (0)