Bakın mavi ışık çocuğunuza neler yapıyor?

Her 15 dakikada bir cep telefonuna bakıyorsanız, günde 150 kez telefonunuzu kontrol ediyorsanız hatta yatarken yastığın altına koyuyorsanız "cep telefonu yanında olmayan kişinin huzursuz ve gergin olması" anlamına gelen Nomofobi olmuşsunuz demektir. Nomofobi uyarısında bulunan Prof. Dr. Adem Aydın, mavi ışığa karşı da dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

SAĞLIK 08.11.2019, 12:00
Bakın mavi ışık çocuğunuza neler yapıyor?

NEÜ (Necmettin Erbakan Üniversitesi) Meram Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Aydın, Türkiye'deki çoğu cep telefonu kullanıcılarının her 15 dakikada bir telefonuna baktığını ve günde yaklaşık 150 kez de telefonun yanında olup olmadığını kontrol ettiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine konuşan NEÜ (Necmettin Erbakan Üniversitesi) Meram Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Aydın, yaptıkları internet bağımlılığı testleri ve akademik çalışmalar ile üniversite öğrencileri üzerinde yapılan alan çalışmaları sonucunda, kontrolsüz internet ve cep telefonu kullanımının insan sağlığını nasıl olumsuz etkilediğini anlattı.

Çatışmacı ailelerin ve sürekli uyarılan çocukların, teknoloji bağımlılığına daha yatkın olduğunu dile getiren Aydın, "Belki de 'Teknoloji bağımlılığının bulunduğu ailelerde çocuklar sürekli uyarılır ve aile içinde çatışma yoğun yaşanır' demek daha doğru olur" dedi. NEÜ (Necmettin Erbakan Üniversitesi) Meram Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Aydın sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Dünyada teknoloji bağımlılığının yaygınlığı yüzde 10 olarak belirlenmiştir. Bu oran Türkiye'de, dünya ortalamasına çok yakın yani 9,7 düzeyindedir. Bu da her 10 kişiden birinin teknoloji bağımlısı olduğu anlamına geliyor. Bağımlılık oranı Çin'de yüzde 11, Japonya'da ise yüzde 4 düzeyindedir.

İşsizlik oranı yüksekdikçe ve amaçsızlık, hedefsizlik, içe kapanıklık ve toplumdan soyutlanma arttıkça bağımlılık oran daha da yükseliyor. Bizim de bilim insanları olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda teknoloji bağımlılığı olan her 3 öğrenciden birinin ders başarısının diğerlerine göre daha düşük olduğunu tespit ettik. Bu durum her geçen gün daha da artıyor ve hızla yayılıyor. Aileler çocuklarının başarılı olmasını istiyor fakat öğrenciler internetten bağlantılarını koparmayınca ders başarısı da doğal olarak hayal oluyor."

Mavi ışık filtreleri faydalı mı?

NEÜ (Necmettin Erbakan Üniversitesi) Meram Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Aydın, teknoloji bağımlılığına karşı ailelerin daha dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunarak, cep telefonlarındaki mavi ışık filtresi ile ilgili de görüşlerini açıkladı:

"Öğrencilere önerimiz, özellikle akşam saatlerinde kesinlikle mavi ışığa maruz kalmasınlar ve bu durumdan kendilerini korusunlar. Çünkü o saatlerde mavi ışığa maruz kalmamız, hormonlar arasında en kritik olan melatonin hormonumuzu baskılıyor. 'Hormonların beyni' diyebileceğimiz melatonin hormonu da hangi hormonun ne şekilde salgılanacağını, uyku düzenimizi ve ritmimizi belirliyor. Bu yüzden mavi ışığa çok dikkat etmemiz gerekiyor. Örneğin cep telefonu ve tabletteki mavi ışığa maruz kalmamız, biyolojik saatimizi alt üst ediyor ve özellikle de çocuklarımızı perişan ediyor. Gündüz saatlerinde uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, konsantre bozukluğu gibi sorunlar yaşamamıza neden oluyor. Doğal olarak tümbunlar da çocuklarımızın ders başarısını olumsuz etkiliyor. Bu kapsamda telefonlardaki mavi ışık filtrelerinin faydasının da olduğuna inanmıyoruz."

"Yatmadan 4 saat önce cebinizi kapatın"

Yatmadan 4 saat önce cep telefonlarının kapatılmasının da son derece önemli olduğunu belirten NEÜ (Necmettin Erbakan Üniversitesi) Meram Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Aydın, Nomofobi'yi "cep telefonu yanında olmayan kişinin huzursuz ve gergin olma durumu" şeklinde tanımlayarak sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Nomofobiye bağlı olarak kişi, her 15 dakikada bir cep telefonuna bakmakta ve günde 150 kez de telefonunu kontrol etmektedir. Bu durum özellikle çocuklarda daha sık görülüyor. Yine nomofobik kişiler, telefonu akşam yatarken yastığının altına koymaktadır. Bu nedenle kişi, telefondan uzaklaşmaması sonucunda hem radyasyona hem de mavi ışığa maruz kalmaktadır. Bu da problemli sonuçlarla karşılaşmamıza neden olmaktadır."

Yorumlar (0)