Bakan Koca: Koronavirüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu salgının şu anda Türkiye'de de olma ihtimali çok yüksek fakat henüz tespit edilmiş bir vaka yok." ifadelerini kullandı. Okulların tatil edilip edilmeyeceğine ilişkin Koca, "Milli Eğitim Bakanlığı ile önümüzdeki günlerde görüşeceğiz." dedi. 

SAĞLIK 10.03.2020, 15:00 10.03.2020, 17:43
Bakan Koca: Koronavirüsün Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Koca, İtalya'nın genel anlamda önlem almadığını belirterek, "Avrupa da İtalya ile ilişkilerini kesmedi. Avrupa'nın bu konuda tedbir almadığını söyledik. İran'la sınırımızı kapatarak önlem aldık ama bunu Avrupa için yapabilmek daha zor." dedi.

"Bulaşıcılığı önleyip hastalara odaklanmamız gerekiyor"

Koronavirüsün şu anda Türkiye'de de olma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Koca, "Henüz tespit edilmiş bir vaka yok. Yurt dışından sürekli giriş çıkışların olduğu bir ülkeyiz. Bu virüs ülkemizde de görülebilir, bizim için önemli olan bunun yayılmasını önleyebilmek. Bulaşıcılığı önleyip, sadece hastalara odaklanmamız gerekiyor." diye konuştu.

"114 ülkede tespit edildi"

Koca, şu anda hastalık sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısının 4 bin 27 olduğunu kaydederek, "114 ülke bu virüsün görüldüğü tespit edildi. Sınırlarımızda katı önlemler aldık. Her bir vatandaşı sağlık kontrolünden geçirerek önemli bir uygulama yaptık." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye'de koronavirüs bir saat sonra da görülebilir bir gün sonra da"

Türkiye'de de her an koronavirüsün tespit edilebileceğine ilişkin uyarıda bulunan Koca, "Bu salgın bir yerde ortaya çıktığında gerekli önlemleri almazsanız sorunla başa çıkamazsınız. Çin ve İran'dan hastalık nedeniyle bir sorun yaşamadık. 16 gün içinde tespit edilmiş bir vakaya rastlamadık. Ama Avrupa için durum böyle değil. Avrupa'yla bu ilişkileri kesme şansınız yok. Bu süreçte virüsün dışarıdan ülkemize gelmiş olduğunu ya da geleceğini öngörüyoruz. Türkiye'de koronavirüs bir saat sonra da görülebilir bir gün sonra da. Hazırlamak için söylemiyorum bu sözleri. İşin gerçeği bu." açıklamasını yaptı. 

"Hastalık süreci çocuk ve gençlerde daha hafif geçiyor"

Koca, vatandaşdaşların zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmaması gerektiğini belirterek, "Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın kendilerini 14 gün evde izole etmesini istiyoruz. Artık risksiz bir ülke yok. Hastalık süreci çocuk ve gençlerde daha hafif geçiyor. 50 yaşa kadar hastalıktan ölüm oranı yüzde 0,2. Hastalık daha çok 50 yaş üzeri insanların ölümüne neden oluyor. Bu yüzden yaşlılarımızı bu süreçte korumamız gerekiyor. 1 aylık zaman dilimini daha dikkatli geçirmemiz gerekiyor." dedi. 

"ABD'ye dönen bir kadında koronavirüs tespit edildi" iddiası!

Türkiye'den ABD'ye dönen bir kadında yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edildiği iddiasına ilişkin Koca, "Son iki haftada Türkiye'den 86 yaşında ABD'ye giden bir kişi var. Bu kişi de Tiran üzerinden transit yolcu." ifadelerini kullandı. 

Kamu personelinin yurt dışına çıkışına ilişkin açıklama

Koca, kamu personelinin yurt dışına çıkışına ilişkin, "Kamu personelinin zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmaması yönünde genelge yayınlanacak. Ulusal kongrelerdeki kişi sayısı kısıtlanmalı." diye konuştu. 

Okullar tatil edilecek mi?

Okulların tatil edilip edilmeyeceğine ilişkin Koca, "Milli Eğitim Bakanlığı ile önümüzdeki günlerde görüşeceğiz." dedi. 

Yorumlar (0)