Araştırma: O hastalık Kovid-19'a karşı koruma sağlayabilir

İngiltere’de gerçekleştirilen araştırma, soğuk algınlığına yakalanmanın COVID-19’a karşı koruma sağlayabileceğini gösterdi.

SAĞLIK 11.01.2022, 00:33
Araştırma: O hastalık Kovid-19'a karşı koruma sağlayabilir

Söz konusu araştırmada, Eylül 2020 tarihinde koronavirüse yeni yakalanmış bir kişi ile yaşayan ve daha evvel soğuk algınlığı geçirmiş 52 birey üzerine odaklanıldı. 28 gün boyunca devam eden çalışma süresince 25 kişi koronaya yakalanırken, diğer 27 kişi ise yakalanmadı.

Koronavirüse yakalanmayanların 3'te 1'inde, soğuk algınlığı esnasında vücudun bağışıklık sistemince üretilen T hücrelerinden yüksek oranda olduğu gözlendi.

"Büyük bir hata olur"

Bilim insanları, evdeki virüs yükü, havalandırma gibi diğer etkenlerin de COVID-19’a yakalanma ihtimalini etkilemiş olabileceğini kaydederek, buna karşın araştırmanın vücuttaki bağışıklık sisteminin çalışma şeklini anlamaya katkı sağladığına, gerçekleştirilecek aşı faaliyetleri için önemine de vurgu yaptı.

Soğuk algınlığı vakalarının yalnızca yüzde 10 ila 15’ine COVID-19 virüsünün sebep olduğuna işaret eden araştırmacılar, yakın dönemde soğuk algınlığı geçiren bireylerin koronaya yakalanmayacağını düşünmenin çok büyük bir hata olacağının da altı çizildi.

Yorumlar (0)