8 milyon insan sigara yüzünden ölüyor

Dünya çapında 1.1 milyar insan sigara bağımlılığından muzdarip. Her yıl yaklaşık 8 milyon insan ise sigara kaynaklı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor.

SAĞLIK 09.02.2020, 10:10 10.02.2020, 09:53
8 milyon insan sigara yüzünden ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 33 yıl önce 9 Şubat gününü "Dünya Sigara Bırakma Günü" ilan etti, fakat 33 yıldır süren çabalara rağmen sigara kaynaklı hastalıklar insanların canını almaya devam ediyor.

Sigara kaynaklı hastalıklar, dünya çapında yaklaşık 8 milyon kişinin hayatını sonlandırıyor. DSÖ verileri, sigara içen insanların yarısından fazlasının, tütün kullanımı yüzünden oluşan hastalıklardan dolayı öldüğünü belirtiyor.

Birçok hastalığa yol açıyor

Dünya genelinde sigara bağımlısı olarak tespit edilen 1.1 milyar insanın neredeyse %80'i, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Tütün kullanımı ise akciğer ve ağız kanserlerine ek olarak kalp rahatsızlıklarına sebep oluyor. Kalp krizi ve felç gibi sorunların yaşanma ihtimalini artıran sigara kullanımı, ayrıca diş ve diş eti çürümesiyle ciltte bozulmalar ve kırışıklıklara da yol açıyor.

En fazla tüketim Asya ve Balkanlar'da!

En fazla sigara kulalnan bölgelerin Güneydoğu Asya ve Balkanlar olduğu tespit edilirken Batı Avrupa ülkeleri ve Amerika kıtasındaki sigara kullanma oranlarındaki düşüklük oldukça dikkat çekiyor.

Güneydoğu Asya ülkelerinin birçoğunda sigara içme oranı erkeklerde oldukça yüksek iken kadınlarda ise oldukça düşük oranlarda seyrediyor. Bölge ülkelerinden Endonezya'da erkeklerin sigara ve tütün ürünleri kullanma oranı %76,2'yi bulurken kadınlarda ise sadece %3,6 oranında gözüküyor.

Dünya üzerinde kadınların erkeklerden çok sigara içtiği tek ülke ise Danimarka olarak öne çıkıyor. Danimarka'da kadınların %19,3'ü sigara kullanırken erkeklerde ise bu oran %18,9 olarak gözüküyor. Kadın ve erkeklerin sigara kullanımı arasındaki fark, en düşük olarak Avrupa kıtasında bulunuyor.

Türkiye 40. sırada

DSÖ verilerinde dünyada nüfusa oranla en fazla sigara içen insanın olduğu ülke, %52,4 ile Kiribati. Kiribati'yi %47,50 ile Nauru, %41,65 ile Sırbistan, %40,9 ile Rusya, %40,45 ile Ürdün, %39,9 ile Endonezya, %38,6 ile Bosna Hersek, %38,3 ile Lübnan ve %38 ile Şili takip ederken Türkiye ise %25,95 oranıyla listede 40. sırada bulunuyor.

Yoğun sigara tüketimi yüzünden 116 bin kişinin yaşadığı Kiribati'de her gün ortalama 200 kişi, sigara ve tütün ürünleri kullanımı kaynaklı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor.

Yorumlar (2)
Pelin 4 yıl önce
Yaklaşık 10 yıl önce babasına sigarayı bıraktıran can kuzumuz oğlumuza selam olsun..her nefeste babanla sana dua ediyoruz..iyi ki varsın
Emin sabuncu 4 yıl önce
Çok sevdiğim biri sayesinde bırakalı on yıl oldu. Çok isabetli bir karar olduğunu zamanla iyi anladım.