RTÜK üyesi Bildirici: "Kararlar kaldırılmalı"

CHP'li Faruk Bildirici, AYM tarafından "İfade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiği” gerekçesiyle iptal edilen yasak kararlarının RTÜK'ün internet sitesinden kaldırılmasını istedi.

MEDYA 27.10.2019, 00:11
RTÜK üyesi Bildirici: "Kararlar kaldırılmalı"

CHP'li RTÜK üyesi Faruk Bildirici, Anayasa Mahkemesi’nin “ifade ve basın özgürlüğünü ihlal etmesi" nedeniyle iptal kararı verdiği 17-25 Aralık süreci, MİT TIR'larının durdurulması, Musul’daki Türkiye konsolosluğunun işgal edilmesi ve Reza Zarrab'la ilgili dört yayın yasağı kararının RTÜK’ün web sayfasından kaldırılması için başvuru yaptı.

Anayasa Mahkemesi, dört eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yayın yasağıyla basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermişti. Bunun üzerine Faruk Bildirici'nin isteğiyle, karar RTÜK’ün web sayfasından kaldırılmıştı. Fakat yasak kararı halen RTÜK’ün “Duyurular” bölümünde ilan edilmeye devam ediyor.

Bildirici, AYM’nin yayın yasaklarıyla ilgili dört ayrı başvuruyu da 25 Eylül 2019’da karara bağladığına işaret etti. 

Bildirici şunları söyledi:

"Yayın hizmetleri alanında ifade ve haber alma özgürlüğünün, düşünce çeşitliliğinin güvence altına alınması’ görevi bulunan RTÜK’ün, Anayasaya aykırılığı açığa çıkan yayın yasaklarını uygulamaya devam etmesi hukuken tartışmalı bir durum doğmasına neden olmaktadır.

RTÜK’ün, söz konusu yayın yasaklarına karşı hukuki girişimlerde bulunmayı ve tıpkı kanalların reklam gelirlerinin artırılması ile sağlıksız ürünlerin tanıtımını yapan kanalların durdurulması gibi konularda yaptığı gibi- hükümet nezdinde temaslar yürütmeyi de görev kabul etmesi gerekir.”

Yorumlar (0)