ABD'den Çin'i kızdıracak karar!

ABD, Çin medya kuruluşlarını "yabancı misyon" olarak tanımladı. Çin medyasının tüm hareketleri kısıtlama altına alındı.

MEDYA 19.02.2020, 07:23
ABD'den Çin'i kızdıracak karar!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, aralarında Xinhua haber ajansının da yer aldığı 5 medya kuruluşunu Çin hükümetinin parçası olarak kabul ederek 5 medya kuruluşuna "yabancı misyon koşullarının" uygulanacağını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Misyon Yasası kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı Xinhua, China Daily, People Daily, Çin Global Televizyon Ağı ve Çin Uluslararası Radyosu'nun "yabancı misyon" olarak tanınması ve bu 5 medya kuruluşuna ABD'deki yabancı diplomatik misyonlara uygulanan koşulların uygulanması kararını aldı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığının bu adımıyla, Xinhua, China Daily, People Daily, Çin Global Televizyon Ağı ve Çin Uluslararası Radyosu'nun ülke içinde herhangi bir yerde ofis açma konusunda bile Amerikan hükümetinden onay alması gerekecek.

Uygulamanın getirdikleri bununla da sınırlı değil. 5 medya kuruluşunun, tıpkı diplomatik misyonların yaptığı gibi, yaptıkları personel değişikliklerini ve tüm istihdamlarını da ABD Dışişleri Bakanlığına bildirmek zorunda kalacak.

Neden "yabancı misyon" olarak görüldü?

Çin medyasına uygulanan "yabancı misyon" kuralı ile ilgili Amerikan medyasına konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bu kuruluşların Pekin yönetimi tarafından doğrudan kontrol edildiğini ve diplomatik misyonların sahip olduğu tüm şartları taşıdığını savundu.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Bunlar Çin Halk Cumhuriyeti'nin propaganda makinesinin bir parçası durumundalar. İşin aslı bu kuruluşların her biri yüzde 100 Çin hükümetinin ve Çin Komünist Partisinin işini yapıyor ve bunlar (yönetimin) organizasyon şemasında yer alıyorlar." yorumunu yaptı.

Dışişleri Bakanlığının bu adımının söz konusu 5 kuruluşun faaliyetlerini kısıtlamaktan çok bunlara ilişkin şeffaflığı artırmayı hedeflediğini savunan yetkililer, bu medya kuruluşlarına dün atılacak adım konusunda bilgi verildiğini ifade etti. 

Neden Rusya değil de Çin?

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Çin medyasına karşı atılan bu adımların neden Rus medyasına karşı atılmadığına ilişkin sorulara cevap vermezken, personel değişikliklerinin bildirilmesinin ise "ABD tarafından dış istihbarata karşı koyma önlemi olarak kullanılacağı" belirtiliyor.

Yorumlar (0)