Türkiye’nin gururu “Konyalı Torku”

Torku, 2007 yılında Konya’nın ilçesi Meram’da Konya Şeker tarafından üretimi yapılan ürünlerin tek çatı altında toplayan bir marka olarak karşımıza çıkıyor. 900 bin civarındaki çiftçinin birleşimiyle güçlü bir şekilde faaliyet gösteriyor.

TARIM 22.11.2019, 14:51 22.11.2019, 15:02
Türkiye’nin gururu “Konyalı Torku”

Torku’nun ürün yelpazesinde şeker, şekerleme, çikolata gibi ürünlerden unlu mamüllere; ondurulmuş ürünler, modern seracılık ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile bitkisel yağlar bulunuyor.

Konya Şeker, Torku markasıyla üretici iştiraklarının refahını artırmaya hedeflerken, yerli ve millî ürün ve üretim süreciyle de tohumundan ambalajlanmasına her adımın denetimde tutulduğu yüzde 100 doğal, güvenli ve kaliteli ürünler sunmak hedeflendi.

Konya Şeker’in ilk adımı1950 yılında kurulup ülke ekonomisine yıllarca hizmet veren Konya Şeker Fabrikası’nda atıldı.

Recep Konuk’un vizyonerliği


Recep Konuk

Anadolu Birlik Holding'in temelleri 1950'li yıllarda Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından atılan Konya Şeker Fabrikası’na dayanıyor. 1999 yılında Recep Konuk’un Başkan seçilmesiyle tarım ve sanayi entegrasyonunun sağlanması hedeflendi. Konya Şeker’in alacaklıları kapısında beklerken adeta sıçrama yapıldı.

Fabrika, 50 milyon dolarlık yatırımla üretimini hızlandırdı ve verimliliğini artırdı. 2003 yılında dünyanın en gelişmiş şeker fabrikalarından biri olan Çumra Şeker Fabrikası ile birlikte 11 tesisten oluşan Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nin de temeli atıldı. 2004 yılında faaliyete giren tesislerle, Konya Şeker, iki fabrikasında da Türkiye’deki toplam şeker üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştirmeye başladı. Böylece Torku vizyonu da tek bir çatı altında oluşturuldu, 2007 yılında faaliyete başladı.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi

900 bin çiftçinin ortak olduğu bu kuruluş sadece bir çiftçi markası adı altında değil, Türkiye tarımına yön veren bir kuruluş olarak karşımıza çıkıyor. Bugün bu kuruluşun da katkısıyla 6 yıldır eğitim ve öğretim faaliyetini sürdüren Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile de ülkenin millî tarım gücü teknolojik altyapı ve katma değeri yüksek elemanlarla artmaya devam ediyor.

Yorumlar (0)