Sındırgı Eğridere yünlü tulum peyniri İtalya yolcusu

Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran Balıkesir’in meşhur “Sındırgı Eğridere yünlü tulum peyniri” tüm dünyada yaygınlaşıyor. Lansmanı yapılan Sındırgı Eğridere yünlü tulum peyniri şimdi İtalya yolcusu…

TARIM 29.11.2019, 11:49
Sındırgı Eğridere yünlü tulum peyniri İtalya yolcusu

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile ilin bütün peynir çeşitleri incelendi. İncelenen peynirlerin tüm işlem süreçleri de kayıt altına alındı. Gurmelerden tam puan alan ve tüm dünyanın gastronomi camiasında ünlü bir kitap olan “50 Peynirli Şehir Balıkesir’de de” sergilenen “yünlü tulum peyniri” tam not almaya devam ediyor. Yapım süreci meşakkatli olan bu peynir sadece mükemmel lezzetiyle değil, uzun ömürlü olmasıyla da biliniyor.


Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber'in kaleme aldığı ödüllü kitap "50 Peynirli Şehir Balıkesir"

“İyi yemek yeme sanatı”, “yemek yemenin anayasası” dalı olarak anılan Gastronomi alanının en saygın etkinliklerinden “Gourmand Cook Book Award’ın” “peynir ve süt” kategorisinde birinci olarak Türkiye büyük bir başarı elde etti. Balıkesir’in yöresel peynirlerinin sunulduğu kitap olan “50 Peynirli Şehir Balıkesir”; Almanya, Kanada ve Fransa gibi kültürlerinde dünyaca ünlü peynirlere sahip ülkelerden katılan 12 finalist arasında birinci oldu. Bu sayede Türk lezzetlerinin kültür ve miras çerçevesinde tanınırlığı bir seviye daha atlamış oldu.

Mahalli değerler ve lezzetler unutulmaya yüz tutmuyor

Kitapta detaylıca yer verilen Balıkesir’in yöresel peynirleri tüm dünyanın damak tadına sunulmuş oldu. Kitabın başarısı ilk meyvelerini vermeye başladı. “Sındırgı Eğridere yünlü tulum peyniri” dünyanın damak tatlarının birleştiği saygın bir yapı olan “Art Of Taste’in” “Dünya Miras Listesi’ne” kayıt olmaya hak kazandı. Bu durum mahalli değerlerin ve lezzetlerin unutulmaya yüz tutmamasının gerektiğini, yaşatılıp nesilden nesle aktarılmasının önemini ortaya çıkarıyor.

Eğridere tulumu İtalya yolcusu

Türk kültürünün mahalli değerleri ve lezzetlerinin tanıtılmasının yaşatılmasına da katkıda bulunduğunu ifade eden Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Bizim Eğridere kırsal mahallesinde bulunan peynirimiz, yani farklı tekniklerle üretim metotları açısından önemli bir yer tuttuğunu iki peynirden bir tanesi de Sındırgı’dan İtalya’ya gidecek. Tulum peyniri bu peynir, inek peyniri. Hep bildiğimiz usullerle yapılan değil de, tek burada yakaladıklarını söyledikleri bir peynir. Nasıl ki derinin tüylü kısmı peynirin iç kısmında kalacak şekilde yapıldığından kaynaklanan onun lezzetinin hem tüylerinin bulaşmadan, hem de lezzetinin mükemmel olduğu teyit edilen çok özel bir peynir olarak düşünüldüğünden dolayı Balıkesir’in iki peyniri İtalya’ya gidecek. Bunlardan bir tanesi de Sındırgı’nın Eğridere Mahallesi'nden. Bu tür uygulamalar kültürümüzün tanıtılması adına da çok önemli bir hadise. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar (3)
NAZİFE 4 yıl önce
Nereden sipariş vereceğiz..
Ahmet 3 yıl önce
Peynir Sındırgı Eğridere MH muhtarı Ramazan bey kendi imalatidir
NAZİFE 4 yıl önce
Nereden sipariş vereceğiz..