Adana'da James Bond'un çekildiği köprü ilgi çekiyor

Adana'ya bağlı Karaisalı ilçesinde 1912 yılında Almanlar tarafından yapılan ve 'James Bond' serisinin 'Skyfall' adlı filminin aksiyon sahnelerinin de kayda alındığı Varda Köprüsü, ulaşıma ek olarak mimari yapısıyla da turizme katkı sağlıyor.

SEYAHAT 29.09.2022, 22:04 30.09.2022, 16:37
Adana'da James Bond'un çekildiği köprü ilgi çekiyor

Bir asrı aşkın bir süredir kullanılan, taştan çelik örme tekniğiyle inşa edilmiş, 100 metre yüksekliğinde ve 200 metre uzunluğundaki köprü, ihtişamlı ve tarihi görünüşüyle yoğun ilgi çekiyor.

Adana Valiliği'nin projesiyle ışıklandırılması yapılan köprünün görüldüğü alan, doğa ve fotoğraf tutkunlarının uğrak mekanlarından biri arasında bulunuyor.

Bahse konu köprünün yakınındaki Belemedik Tabiat Parkı ve Kapıkaya Kanyonu gibi doğal güzellikleriyle tanınırlığının arttırılması amacıyla valilik öncülüğünde faaliyetler yürütülüyor.

"Doğal çekim alanı haline geldi"

Vali Süleyman Elban, basın mensuplarına verdiği demeçte, Varda Köprüsü'nün çok zor bir alanda olduğunu ifade etti.

Söz konusu köprünün 'Alman Köprüsü' ismiyle de anıldığını belirten Elban, köprünün bazı sinema filmlerinin çekimlerine de sahne olduğunu aktardı.

Kenti ziyaret edenlerin gezecekleri yerleri olabildiğince genişletmeye çabaladıklarını anlatan Elban, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Halihazırda aktif olarak kullanılan bir köprüden söz ediyoruz. Batı Anadolu'yu, İç Anadolu'yu demir yoluyla Orta Doğu'ya ve ülkemizin güneydoğusuna bağlayan bir köprü. Sosyal medya mecralarındaki paylaşımların ardından hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun bir ilgi söz konusu. Varda Köprüsü ihtişamı, tarihi yapısı, etrafındaki güzellikleriyle birlikte doğal bir çekim alanı oldu diyebilirim. Belediyenin ve bizlerin katkısıyla Belemedik Vadisi, Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsü dolaylarındaki diğer doğal güzelliklerin de gezilebileceği, ziyaretçilerin orada zaman geçireceği alanlarla beraber değerlendirilmesini arzuluyoruz. Kendimizin diğer bölgelerindeki alanları da düzenleyeceğiz ve ziyaretçilerin Adana'da birkaç gün geçirmesini sağlayacağız."

Köprünün tarihi

Bağlat-Berlin demir yolu hattı için Adana'ya bağlı Karaisalı ilçesinde, 1912 yılında yapılan ve halihazırda kullanılan Varda Köprüsü, bir 'mühendislik harikası' olarak tanımlanıyor.

O dönem, Almanya Kralı Kaizer Willheim II ile II. Abdülhamit tarafından gerçekleştirilen anlaşmayla Haydarpaşa'dan Şam-Halep-Bağdat'a kadar demir yolu ağı oluşturulması öngörüldü. Almanya'dan gelen mühendislerin kontrolünde yapılmaya başlanan demir yolu, yaklaşık olarak 15 senede tamamlandı.

Bu hattın en zorlu ve önemli geçiş noktası ise Toros Dağları'nda bulunan Belemedik bölgesi oldu. Bu bölgede hat için 1905 yılında toplam 12 kilometrelik 22 tünel açıldı. Söz konusu tünellerin inşası esnasında da bölgede bir hastane ve şantiye ile gereksinim duyulan yapılar açıldı.

Projedeki en görkemli yapı ise 100 seneyi aşkın bir süredir ayakta kalmayı başaran Varda Köprüsü oldu. Bu köprü, Toros Dağları'nın arasından trenlerin geçiş yapmasını sağlıyor.

Yorumlar (0)