Prof. Ateş Kara aşının riskini açıkladı

Koronavirüs Bilim Kurulunun üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılarının güvenilirliğini bir örnek vererek anlattı. Prof. Dr. Ateş Kara, "Covid-19 aşıları arabanıza binip bir yerden kısa bir mesafeye giderken aldığınız riskten yüz kat daha az riskli!" ifadesini kullandı.

SAĞLIK 31.12.2020, 08:08 01.01.2021, 17:22
Prof. Ateş Kara aşının riskini açıkladı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nün hocalarından ve aynı zamanda Koronavirüs Bilim Kurulunun en dikkat çeken isimlerinden Prof. Dr. Ateş Kara, ülkenin gündem maddelerinin üst sıralarında bulunan Çin'den Türkiye'ye getirilen Covid-19 aşıları ile ilgili akıllardaki sorulara cevaplar verdi.

Koronavirüs aşısının riski var mı?

Aşıların güvenilirliğine dair akılda kalıcı bir benzetme yapmayı tercih eden Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer bugün siz arabanıza binip bir yerden kısa bir mesafeye gidiyorsanız, aşı sizin o kısa yolculuğunuzdan 100 kat daha az risk taşıyor. Yani otomobille yapılan yolculuktan 100 kat güvenli. Kaldı ki bu kıyaslamam en riskli aşı ile ilgili. Risk o derece düşük." şeklinde konuştu.

Korona aşısı eczanelere ne zaman gelecek?

Sağlık Bakanlığına bağlı olan Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumunun koronavirüs aşılarını test edeceğini belirten Prof. Ateş Kara, Covid-19 aşılarının yakın zamanda eczanelerde satışının beklenmediğinin altını çizdi. Dünyanın aşıya talebinin çok fazla olduğunu kaydeden Ateş Kara, Çin'in geliştirdiği inaktif aşının üretim dozunun 500 milyon olduğunu, aşıların eczanelere gelişinin en iyimser ihtimalle 2 yılı bulabileceğini söyledi.

Yorumlar (0)