Ehliyeti olan herkesi ilgilendiriyor: Yeni bir zorunluluk getirildi! Bu teşhisi alanlar…

Ehliyet alımı ve yenileme süreçlerinde önemli bir değişikliğe gidilerek, yeni belirlenen testi geçemeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ilgili önemli detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

OTOMOTİV 25.04.2024, 12:49 Şeyda Gül
Ehliyeti olan herkesi ilgilendiriyor: Yeni bir zorunluluk getirildi! Bu teşhisi alanlar…

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nden yapılan yeni değişiklikle birlikte trafik kazalarının azalmasını sağlamak amaçlanıyor. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte uyku apnesi sendromu tanısı alan sürücüler, 'uyku apnesi' testini geçememeleri durumunda trafikten men edilecek

Teşhis alanlar ehliyet alamayacak

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik hem sürücü hem de sürücü adaylarını yakından ilgilendiriyor. Herhangi bir zamanda uyku apnesi tanısı konan kişiler, ehliyet alamayacak. Ehliyeti olan kişiler ise mevcut ehliyetlerini yenileyemeyecekler. Uyku apnesinin sürücülerin dikkat ve reaksiyon süreçlerini olumsuz etkilediği kaydedilen yeni düzenlemeyle, sürücülerin ve diğer yol kullanıcılarının güvenliğini artırmak amaçlanıyor.

Ehliyet yenilemede ortaya çıkacak

Nüfus Müdürlüklerinde yaşanan yoğunluk sebebiyle eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi zorunluluğundaki süre uzatılmıştı. Bu süreçte yapılan yeni düzenlemelerle, ehliyet yenileme sürecinde sağlık raporu alınması gerekiyor. Alınacak bu raporlar, artık uyku apnesi sendromunu da içeriyor.

Uyku apnesi nedir?

Uyku sırasında solunum duraklamalarıyla karakterize edilen bir uyku bozukluğu olan uyku apnesi, kişinin uyku kalitesini etkileyerek gün içinde uyanıklık ve dikkat düzeyini azaltmasına sebep oluyor. Genellikle uyku testleri ve doktor muayeneleri sonucunda konan uyku apnesi, hayatı her anlamıyla olumsuz yönde etkiliyor.

Uyku apnesi tedavisi

Uyku apnesi rahatsızlığının etkili bir şekilde tedavi edilmesi için doğru teşhis  oldukça önem taşıyor. Tedavi planının belirlenmesinin de önemli olduğu uyku apnesi semptomlarından muzdarip olan bireylerin, bir uyku uzmanı veya doktor ile görüşmesi oldukça önemlidir. Yapılan muayene ve uygun tedavi yöntemlerinin iyi belirlenmesiyle birlikte uyku kalitesi ve genel sağlık iyileştirilebilmektedir.

1.CPAP tedavisi

CPAP (Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı) tedavisi, uyku apnesinin en yaygın tedavi yöntemlerinden birisi olarak bilinmektedir. Bir cihaz aracılığıyla burun ve ağza hava basıncı uygulanarak yapılan CPAP tedavisiyle, solunum yollarının açık tutulması sağlanmaktadır.

2.Oral apareyler

Bazı durumlarda tercih edilen oral apareyler tedavisiyle ise uyku apnesi tedavisi için özel olarak tasarlanmış malzemeler kullanılabiliyor. Dilin geriye doğru kaymasını önleyen bu apareyler, solunum yollarını açık tutmaya yarıyor.

3.Yaşam değişiklikleri

Uyku apnesinin tedavi yollarından bir diğeri ise sağlıklı yaşam tarzı benimsemektir. Uyku apnesi semptomlarını azaltmaya yardımcı olan yaşam değişiklikleri arasında kilo kaybı, alkol tüketiminin azaltılması, düzenli egzersiz ve düzenli uyku düzeni yer alır.

4.Cerrahi müdahaleler

Şiddetli uyku apnesi vakalarının bazılarında ise cerrahi müdahaleler gerekebiliyor. Bu cerrahi müdahaleler genellikle solunum yollarının açılmasını ya da desteklenmesini sağlıyor.

Yorumlar (0)