Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali başlıyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği tarafından oluşturulan 9.Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nin çekimleri başlıyor. Festivalde bu yıl Türk dünyasının edebi şahsiyetleri beyaz perdeye yansıtılacak.

KÜLTÜR-SANAT 24.06.2022, 15:30 25.06.2022, 10:12
Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali başlıyor

Festival kapsamında oluşturulan senaryo yarışması sonucu en iyi 7 senaryo film haline getirilecek. Doğal Plato 7 Kısa Film Çekim Günleri bu sene Bursa, Konya ve Şanlıurfa’da yapılacak. Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmesi sebebi ile festivalde Türk Cumhuriyetlerinin edebi şahsiyetleri tanıtılacak.

3 büyük şehir çekimlere ev sahibi olacak

“Edebiyattan Sinemaya” alt başlığı ile Ahmet Baytursun temalı senaryo Konya’da, Cengiz Aytmatov temalı filmin çekimleri Şanlıurfa’da film haline getirildi. 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da ise Mahtumkulu Firaki, Toktobolot Abdumomunov, Süleyman Çolpan, Hüseyin Cavit ve bu yıl vefatının 600. senesi olan Süleyman Çelebi’yi konu alan filmlerin de çekimleri yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2022 senesi “Süleyman Çelebi Yılı” olarak ilan edilmişti.

Filmler farklı farklı ortamlarda çekilecek

Bu sene festival kapsamında Bursa, birçok edebi kişiliğin filmlerine de ev sahibi olacak. Toktobolot Abdumomunov’un ‘Kuş’ isimli senaryosunun çekimleri Tasavvuf Kütüphanesinde (Hüseyin Cavit temalı ‘59’ filmi Kaleiçi Kitap Evi Otel’de), Türkmenistan’ın ünlü şairi Mahtumkulu Firaki’nin ‘Şairler Yaya Yürürler’ isimli senaryosu Dağyenice’de, Özbekistan’ın ünlü yazarı Süleyman Çolpan’ın ‘Tufan’ isimli senaryosu Zindan Kapı Müzesi Kale surlarında ve Cumhurbaşkanlığı tarafından Süleyman Çelebi temalı ‘Kurtuluş Vesilesi’ senaryosunun çekimleri ile Tofaş Araba Müzesi’ndeki tarihi kalıntılar Uludağ ve Zindan Kapı Müzesi’nde film haline getirilecek.

3 büyük yönetmen senaryoları beyaz perdeye taşıyacak

Süleyman Çolpan temalı senaryoyu, 2016 senesinde Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali kapsamında çektiği film ile Cannes Film Festivaline giden Hakkı Görgülü, ‘Mahtumkulu Firaki’ temalı senaryoyu 2017 senesinde festivalde çektiği İbn-i Arabi konulu film ile Meksika Oaxacas film festivalinde finale kadar giden Ünal Aslan, Süleyman Çelebi konulu senaryoyu 2016 senesinde festival kapsamında Hüma Filmi ile en iyi 3. Film ödülünü elde eden Caner Menemencioğlu beyaz perdeye taşıyacak.

“Ödül kazanmış yönetmenlerimizle çalışıyoruz”

Ehli Sanat Sinema ile Kültür Derneği ve Festival Komite Başkanı Eda Sürmeli, bu sene Türk dünyasının edebi kişiliklerini sinemaya taşıdıklarını ifade etti. Eda Sürmeli, “Biz değerlerimizi dünyaya göstermek için bu yolculuğa çıktık. Daha önce festival kapsamında filmlerimizi yapan ve dünyada çeşitli festivallere gönderdiğimiz filmlerimiz ile başarı sağlamaya devam ediyor. Bizde filmlerimizi buralarda ödül kazanmış yönetmenlerimizle çekiyoruz.

“Bursa doğal film platosu haline geldi”

Bursa’nın doğal bir film platosu olduğuna dikkat çeken Sürmeli, “Bursa, 25 Haziran- 5 Temmuz tarihleri aralığında Türk dünyası adına filmlerin doğal platosu haline gelecek. Her bir film kendi içerisinde bulundurduğu mesajlar ile bize bizim hikayelerimizi ve değerlerimizi anlatacak. Yönetmenlerimize birçok oyuncu arkadaşımız da eşlik edecek. 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’dan, Türk Cumhuriyetlerinin değerlerini beyaz perdeye yansıtacak olmanın gururu içerisindeyiz. Bursa’nın manevi havasında sinemaya taşıyacağımız bu kıymetli yönetmenlerimizin hikayeleri bizleri de çok fazla etkiledi. Bu sene umuyorum ki geçtiğimiz dönemlerde de olduğu gibi etkili filmlerle Bursa’da bir kere daha sinema rüzgarı estireceğiz. Emeği olan tüm kuruluş kurum ve şahıslara teşekkürlerimi sunuyorum” ifadesinde bulundu.

Yorumlar (0)