İlk defa eline kamera alan kadınların hikayesi, Arşipel Kadınları filminde can buldu!

Ellerine ilk defa kamera alan kadınların yönetmen olma hikayeleri, bir filmde hayat buldu. Yaklaşık dört yıldır ‘Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor’ projesini yürüten Kibar Dağlayan Yiğit ve Nejla Deveci İmancı, bu kapsamda ‘Arşipel Kadınları’ filmini gerçekleştirdi. Belgesel filmin festivallerde yarışması bekleniyor.

KÜLTÜR-SANAT 08.05.2021, 17:32 08.05.2021, 18:26
İlk defa eline kamera alan kadınların hikayesi, Arşipel Kadınları filminde can buldu!

Hayatlarında ilk defa kamera gördüler, ellerine aldılar ve film çektiler. Daha sonra festivallere katılıp, kırmızı halıda yürüdüler. İşte bu kadınların oluşturduğu sinema atölyesinin hikayesi de, bir belgesel film olarak ele alındı. Yaklaşık 4 yılı aşan bir süredir ‘Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor’ adında bir projeyi geliştiren yönetmenler Kibar Dağlayan Yiğit ve Nejla Deveci İmancı, sinemayla tanışan ve film yapan kadınların hikayesini, ‘Arşipel Kadınları’ adlı belgesel filmle ele aldılar.



Kibar Dağlayan Yiğit, daha önceden ‘İçimdeki Yolculuk’, 'İplik Hayattlar', ‘Rüzgarın Şarkısı’, ‘Camdan Köprüler’ ve ‘Bir Çok Sevmelerin Öyküsü: Didem Madak’ gibi belgesel filmleriyle biliniyor. Arşipel Kadınları'nın diğer yönetmeni Nejla Deveci İmancı'nın ise, ilk yönetmenlik filmi olarak belgesel film dikkat çekiyor. 



İlk defa sinemayla tanıştılar, film çektiler

Hikayelerini hayattan bulan kadınlar, ailelerini de filmlerinin içerisine katıyorlar. Daha önceleri dizilerden başka bir eğlenceleri olmayan ve sadece izledikleri şey dizilerden ibaret olan kadınlar, bu kez sinemayla tanıştı. Sinemayla tanışmaktan öte film çekmek ile tanışan kadınlar, hayatlarında ilk defa ellerine kamera aldılar ve film çekmeye başladılar. İlk olarak İzmir’in Seferihisar ilçesinde bulunan nakış atölyesinde başlayan kadınların hikayesi, kırmızı halı ile mutlu bir sona gelmişti. 



Arşipel Kadınları filmi, festivallerde gösterilecek

‘Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor’ projesi kapsamında kamera teknikleri, açıları, ışık, film yapımı, çekim ölçekleri ve sahneleme gibi eğitimler alan kadınlar, atölyenin ardından televizyondaki dizilere de bakış açılarının tamamen değişmeye başladığını belirtiyorlar. Tam da istedikleri filmi yapmanın cesaretine kavuşan kadınların bu yoldaki hikayeleri, Arşipel Kadınları filminde can buluyor. Festivallere filmleriyle katılan kadınlar, adeta kırmızı halıda film yapımcısı olarak yürüyorlar.



Mahalleli kadınların film yapma hikayesini konu alan  ‘Arşipel Kadınları’ belgesel filminin, festivallerde izleyiciyle buluşmasına ise az bir vakit kalmış durumda.

Yorumlar (1)
Nimet sırman 3 yıl önce
Güzel dostumun filmi yolu açık olsun Hayırlı olsun kibar Hanım Necla Hanım Ama tekrar emekleri ve sen dolayı teşekkür ederim Ben de Edremit'te katılmıştım ve Can dostumdan